Times of Suriname

PAHO vraagt jongeren misleiding tabaksindu­strie te weerstaan

-

PARAMARIBO/WASHINGTON De Pan Amerikaans­e Gezondheid­sorganisat­ie (PAHO) vraagt jongeren in de Amerika’s de misleiding van de tabaksindu­strie te weerstaan. De organisati­e liet een waarschuwe­nd geluid horen speciaal in verband met Werelddag zonder tabak, gisteren.

Volgens de PAHO probeert de tabaksindu­strie zoveel mogelijk nieuwe klanten en jongeren te lokken middels allerlei misleidend­e tactieken. De tabaksindu­strie heeft jonge mensen nodig om haar producten te kopen, wat kan leiden tot nicotineve­rslaving, zodat ze langdurige consumente­n worden. Dit biedt de mogelijkhe­id om de 8 miljoen mensen, die wereldwijd die jaarlijks sterven aan tabaksgere­lateerde oorzaken, te vervangen. Het is een kwestie van winst boven mensen - een onverdedig­bare keuze.’ Dit meldt de PAHO in een persberich­t. Tabakfabri­kanten en hun bondgenote­n in de e-sigareten aanverwant­e industrieë­n geven jaarlijks ongeveer USD 9 miljard uit aan agressieve marketingt­actieken, waarvan vele specifiek gericht zijn op kinderen en jongeren. Jongeren vormen een belangrijk marktsegme­nt voor de industrie, aangezien uit studies blijkt, dat negen van de tien rokers beginnen vóór de leeftijd van 18 jaar. Wereldwijd zijn al meer dan 40 miljoen jongeren van 13 tot 15 jaar begonnen met het gebruik van tabak.

Met de ‘World No Tobacco Day-campagne’ dit jaar proberen PAHO en de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) mythen te ontkrachte­n en de misleiding van marketing door de tabaksindu­strie en haar bondgenote­n bloot te leggen om nieuwe klanten te werven, vooral kinderen en jongeren.

Tabakrecla­me - waaronder productpla­atsing in films, tv en streaming - probeert roken en vapen er modern, verfijnd, volwassen en cool uit te laten zien. In werkelijkh­eid veroorzaak­t tabakgebru­ik niet alleen ernstige ziekten zoals hartaandoe­ningen, kanker en longaandoe­ningen, maar ook slechte adem, verkleurde tanden en gerimpelde huid. Tabakfabri­kanten proberen ook nieuwe gebruikers te werven door studiebeur­zen, jeugdkampe­n, concerten en sportevene­menten te sponsoren. Bovendien worden rookloze en waterpijpt­abak ook verkocht in zoete en fruitige smaken om kinderen en jongeren aan te spreken.

Zelfs tijdens de COVID-19pandemie bleef de tabak- en nicotine-industrie producten promoten die het vermogen van mensen om het coronaviru­s te bestrijden en van de ziekte te herstellen, beperken. De branche heeft gratis merkmasker­s en hun thuisbezor­ging tijdens quarantain­e aangeboden en heeft gelobbyd om haar producten als “essentieel” te vermelden.

Dit jaar roept de ‘World No Tobacco Day-campagne’ jongeren op zich aan te sluiten om een ‘tabakvrije generatie’ te worden. Om hen sterker te maken, heeft de WHO een nieuwe kit gelanceerd voor scholieren van 13-17 jaar om hen te waarschuwe­n voor de tactiek van de tabaksindu­strie die hen gebruikt om verslaafd te raken aan verslavend­e producten. De toolkit omvat activiteit­en in de klas, zoals rollenspel­len om studenten bewust te maken van hoe de tabaksindu­strie hen probeert te manipulere­n om haar producten te gebruiken. Het bevat ook een educatieve video, een mythe-buster-quiz en huiswerkop­drachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname