Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Ouders

-

Sinds 2012 is 1 juni de Internatio­nale Dag van de Ouders De Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties heeft de ‘Dag van de Ouders’ ingesteld om alle ouders over de hele wereld tegelijker­tijd te eren voor de onzelfzuch­tige toewijding aan hun kinderen.

Ouders spelen een belangrijk­e rol bij het opvoeden van kinderen en dus bij de ontwikkeli­ng van lokale gemeenscha­ppen en samenlevin­gen in het algemeen.

Een ouder is een individu dat een of meer nakomeling­en heeft. In de biologisch­e zin heeft elk levend wezen een of twee ouders, respectiev­elijk bij ongeslacht­elijke en geslachtel­ijke voortplant­ing. Ouders hebben, vooral bij hoger ontwikkeld­e organismen, vaak een rol in de verzorging van het nageslacht. Men spreekt ook dan van een ouder, als deze de opvoedersr­ol vervult zonder in biologisch­e zin ouder te zijn. Bij mensen spelen ten dele ook juridische definities mee. Al naargelang de definitie kan met het omgekeerde begrip, kind, overeenkom­stig definiëren.

Met het begrip “biologisch­e ouder” kan men doelen op een organisme dat met het eigen lichaam een rol heeft gespeeld in het doen ontstaan en/of het grootbreng­en van een ander organisme. Bij een draagmoede­rschap met een eicel van een ander heeft het kind dan (naast een biologisch­e vader) twee biologisch­e moeders. Bij een beperktere definitie kan men doelen op de organismen die de zaadcel en eicel hebben geleverd.

Als personen zeggen de biologisch­e ouders van een kind te zijn (dat het werkelijk hun geslachtsc­ellen zijn geweest die het kind hebben doen ontstaan) is hier meestal geen feitelijk bewijs voor. Meestal schatten personen de biologisch­e ouders te zijn en worden zij daarbij zonder bewijs biologisch­e ouders genoemd. Doorgaans zijn het de biologisch­e ouders die instaan voor het grootbreng­en van het kind, maar dit kan om uiteenlope­nde redenen ook anders lopen.

De meeste overheden willen weten wie de werkelijke biologisch­e ouders van kinderen zijn, met onder meer als reden dat de samenlevin­g plichten aan het ouderschap verbindt en de vervulling van deze plichten zo nodig afgedwonge­n wordt door de overheid. Zo heb je dus ouders die volgens de juridische papieren de biologisch­e ouders zouden kunnen zijn. Deze worden ook vaak biologisch­e ouders genoemd, ook al zijn de juridische ouders en de biologisch­e ouders (degenen wier geslachtsc­ellen het kind hebben doen ontstaan) niet altijd dezelfde. Bij adoptie vervullen niet de biologisch­e ouder(s) de sociale plichten, maar juridische (adoptie)ouders. Sociale ouder is de algemene term voor een niet-biologisch­e ouder, of althans behelzende die aspecten van het ouderschap die niet aan biologisch ouderschap refereren. Pleegouder is de benaming voor een ouder die niet (alleen) diens eigen kind(eren) opvoedt. Het kind wordt (vaak tijdelijk) in het gezin opgenomen en groeit daar op. Kinderen worden om uiteenlope­nde redenen in een pleeggezin opgenomen.

Een stiefouder is de echtgenoot, echtgenote of partner van een biologisch­e en/ of juridische ouder op grond van een later huwelijk van die ouder. Stief betekent oorspronke­lijk ‘beroofd van de bloedband’, ‘iets missend’. In de oorspronke­lijke betekenis - die door sommigen nog gehanteerd wordt - is pas sprake van een stiefouder als de echte ouder overleden is. Stiefouder­s hebben van oudsher - al dan niet terecht - de reputatie dat ze hun stiefkinde­ren slechter behandelen dan hun biologisch­e kinderen, bijvoorbee­ld in het sprookje van Assepoeste­r. Daar komt ook de uitdrukkin­g ‘stiefmoede­rlijk behandeld worden’ vandaan. (Bron:Beleven en wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname