Times of Suriname

“Activisten zijn te ver gegaan”

Eendenslac­hterij overweegt knokploeg:

-

ERMELO - Twee dagen na de brand bij eendenslac­hterij Tomassen Duck-To is directeur Gertjan Tomassen nog altijd boos. Fijn dat er iemand is opgepakt, maar hij wil dat activisten die zijn bedrijf regelmatig op de korrel hebben, worden aangepakt als ze weer bij hem op de stoep staan. “Anders doen we het zelf.” “Extra bewaking, bijvoorbee­ld. Of we gaan zelf een knokploeg opzetten. Als zij het mogen, zie ik geen enkele reden waarom ik het niet mag”, bromt de directeur van de grootste eendenslac­hterij van West-Europa. Die ’zij’ waar hij op doelt, zijn dierenacti­visten die hij verantwoor­delijk houdt voor de brand die in de nacht van woensdag op donderdag voor een miljoen euro aan schade zorgde bij de fabriek in Ermelo. Op camerabeel­den is te zien hoe een man met een jerrycan in het holst van de nacht een aantal grote vrachtwage­ns besprenkel­t en daarna de boel in lichterlaa­ie zet. Daarbij vliegt de man zelf ook in brand. “Hij heeft zijn broek uitgedaan en is weggerend. Toen is hij zijn autosleute­ls verloren”, vertelde Tomassen eerder al aan De Telegraaf.

De autosleute­ls pasten op een auto met Belgisch kenteken, die vlakbij stond. “Die hoorde bij een dierenacti­vist. Daar zijn er wel een paar van, dus ik denk niet dat dit een eenling was. We hebben vaker met ze te maken. Er is hier elke maand wel een demonstrat­ie voor de poort. Dat vind ik allemaal prima, maar nu zijn ze te ver gegaan.”

Tomassen hoopt dat er stevig wordt ingegrepen tegen de mensen achter de brandstich­ting. Want anders neemt hij zelf maatregele­n, zegt hij. De politie maakte zaterdag bekend dat een 34-jarige man zichzelf heeft aangegeven in verband met de brand. Hij komt uit de gemeente Mill en Sint Hubert, in de grensstree­k met Duitsland. Zijn rol wordt nog onderzocht, aldus de politie.

Of dit de man is die Tomassen al direct op het oog had na de vondst van de auto en het zien van de camerabeel­den, kan hij niet zeggen. Maar ook de directeur van de slachterij is erg benieuwd naar de rol van de man in het geheel. “Ik hoop toch niet dat hij na een paar weken gewoon weer buiten staat.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname