Times of Suriname

Kritiek op premier Roemenië om borrel tijdens coronacris­is

-

ROEMENIË - De Roemeense premier Ludovic Orban krijgt felle kritiek vanwege een feestelijk­e bijeenkoms­t met kabinetsle­den. Op sociale media circuleert een foto waarop te zien is dat wordt gedronken en gerookt in zijn kantoor. Critici verwijten hem de regels te overtreden die verspreidi­ng van het coronaviru­s moeten voorkomen. Op de foto is te zien dat Orban en zijn ministers geen mondbesche­rming dragen en vlak naast elkaar zitten. Op een tafel staan flessen drank en liggen mondkapjes. Minister van Buitenland­se Zaken Bogdan Aurescu heeft een sigaar in zijn hand.

Orban (57) zegt dat de foto eerder deze maand is genomen op zijn verjaardag. “Een aantal collega’s kwam langs om me te verrassen. Ik gaf ze iets te eten en een glas wijn of whisky”, zei de politicus volgens persbureau Mediafax. “We droegen geen mondkapjes omdat we net hadden gegeten.” De oppositie spreekt schande over het verrassing­sfeestje. “Dit gebeurt er in het kantoor van de premier. Dit is wat de liberalen doen terwijl ze aan de macht zijn. Jullie moeten je schamen”, schreef een senator van de sociaaldem­ocratische oppositiep­artij PSD op Facebook.

In Roemenië zijn tot dusver ruim 19 duizend coronabesm­ettingen vastgestel­d en 1253 patiënten overleden. De autoriteit­en hebben het dragen van mondkapjes verplicht gesteld in het openbaar vervoer en in afgesloten ruimten in openbare gebouwen. Oudpremier Dacian Cioloș roept Orban op zijn excuses aan te bieden. “We zitten midden in een openbare gezondheid­scrisis. Iedere fout ondermijnt het vertrouwen in de autoriteit­en op het moment waarop dat het hardste nodig is”, stelde hij op Facebook. Orban ging ook in de fout door binnen te roken. Dat mag sinds 2016 niet meer in zijn land. De premier zegt een ‘menselijke fout’ gemaakt te hebben en wil de boete betalen.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De Roemeense premier Ludovic Orban zet een mondkap op. (Foto: De Telegraaf)
De Roemeense premier Ludovic Orban zet een mondkap op. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname