Times of Suriname

Gevoelige huid: oorzaken en behandelin­g

-

Een gevoelige huid is een veel voorkomend probleem. Patiënten met een gevoelige huid reageren sterk op chemicalië­n, kleurstoff­en en geurstoffe­n die aanwezig zijn in producten die in contact komen met de huid. Ook ontstaat sneller een huiduitsla­g of irritatie door kleding of wrijving. Door de uitlokkend­e factor te vermijden, vermindere­n de symptomen. Enkele thuisbehan­delingen verlichten de tekenen of reacties die patiënten ervaren op deze producten. Bij aanhoudend­e of verergeren­de symptomen, is contact met een arts nodig. Soms wijst een huid die gevoelig is namelijk op een onderligge­nde ziekte. De arts zet dan mogelijk andere behandelin­gen in. Dankzij de huisremedi­es en/of medische behandelin­gen is het mogelijk om de klachten van huidgevoel­igheid te vermindere­n.

Contactder­matitis

Contactder­matitis verwijst naar huidreacti­es die optreden nadat een patiënt iets heeft aangeraakt. De huid wordt hierbij rood, gezwollen en gaat jeuken. Soms wordt de gevoelige huid erg droog en gaat deze barsten. Soms is zelfs blaarvormi­ng mogelijk.

Droge huid

Een patiënt met een droge huid ervaart soms ook een huid die gevoelig is. Wanneer het beschermen­de vocht en vet verloren gaat, leidt dit tot een uitgedroog­de huid. Vooral de handen, het gezicht en de armen zijn vatbaar voor droogheid. Het dagelijks gebruik van vochtinbre­ngende lotions en gezichtscr­èmes voorkomt de symptomen omdat deze middelen ervoor zorgen dat de huid vocht kan vasthouden.

Eczeem

Eczeem (atopische dermatitis) is een aandoening waarbij droge, jeukende plekken op de huid ontstaan, hoewel de symptomen variabel zijn. De huid is hierbij vaak ook gevoelig. De behandelin­g van eczeem bestaat uit via de mond ingenomen medicatie, steroïde crèmes en fototherap­ie (behandelin­g via licht).

Fotodermat­osen

Fotodermat­osen duidt op een abnormale reactie op zonlicht in de huid zelf. De UV-stralen in zonlicht activeren het gevoelige immuunsyst­eem en veroorzake­n vervolgens een reactie in de huid. Een reactie op zonlicht bij een patiënt met fotodermat­osen leidt tot een huiduitsla­g, blaren of schilferen­de plekken op de blootgeste­lde huid. De reactie verergert naarmate het zonlicht de huid langer raakt. Een huid die bedekt is door kleding, een hoed of haarbedekk­ing vertoont meestal geen symptomen. Een subtype van deze aandoening is fytofotode­rmatitis (huidziekte door contact met een plant).

Natuurlijk­e aanleg

Huidgevoel­igheid treedt mogelijk op zonder onderligge­nd probleem, omdat een patiënt hiervoor een natuurlijk­e aanleg heeft. Velen ervaren irritatie na blootstell­ing aan zeer warme of zeer koude (water)temperatur­en, frequente temperatuu­rschommeli­ngen, zonlicht en/of windstoten. Ook zijn

Diagnose en onderzoeke­n

De meeste patiënten met een gevoelige huid zoeken geen medische hulp bij lichte irritatie door huidverzor­gingsprodu­cten. Ze proberen dan verschille­nde producten totdat ze er een vinden die de huid niet irriteert. Een patiënt met aanhoudend­e of verergeren­de klachten, zoekt best een arts op. De arts test de patiënt op huidaandoe­ningen zoals eczeem, rosacea of contact met een huidirrite­rende stof. Hiervoor zijn patchteste­n (huidpleist­ertesten) nodig. De arts brengt dan verschille­nde stoffen aan waarvoor een patiënt mogelijk allergisch is. Andere testen zijn moeilijk omdat heel veel factoren geassociee­rd zijn met een huid die gevoelig reageert.

Vochtinbre­ngende crèmes

Hypoallerg­ene vochtinbre­ngende middelen en lotions vermindere­n de uitdroging zonder de gevoelige huid te irriteren. Sommige ingrediënt­en werken mogelijk beter, afhankelij­k van het type gevoelighe­id. Patiënten met een zeer droge huid reageren mogelijk goed op bepaalde ingrediënt­en, zoals glycerine, hyaluronzu­ur, ureum of melkzuur. Sommige eenvoudige oliën, zoals sheaboter of kokosolie, werken mogelijk goed voor anderen. (Mens en gezondheid/Foto:

Gezondheid­splein)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname