Times of Suriname

Kale plekken in baard: oorzaken, symptomen en behandelin­g

-

Sommige mannen kampen met kale plekken in hun baard. Dit is te wijten aan alopecia (haaruitval), chemothera­pie of ringworm (een schimmelin­fectie). Mogelijk treden ook bijkomende symptomen op, afhankelij­k van de oorzaak. Ook de grootte van de kale gebieden in de baard zijn variabel. Na het opsporen van de oorzaak, zet de arts mogelijk medicatie in om de haargroei in het baardgebie­d te bevorderen. Tot slot is het haarverlie­s van de baard in de meeste gevallen niet permanent, maar soms keert dit na verloop van tijd wel terug. Alopecia areata is een nietbesmet­telijke autoimmuun­ziekte waarbij haaruitval tot stand komt. De meeste patiënten ontwikkele­n de aandoening als kind. De haaraandoe­ning treedt op wanneer het immuunsyst­eem de haarzakjes aanvalt en waardoor het haar uitvalt.

De patiënt kampt bij alopecia areata met meestal ronde of ovale kale plekken op de hoofdhuid, maar soms is ook de baard getroffen en dan is sprake van ‘alopecia barbae’. Sommige patiënten met alopecia krijgen ook te maken met streepjes op de vingernage­ls. Er zijn meestal geen andere symptomen, hoewel sommige patiënten last hebben van een jeukende huid of een rode huid voordat het haar uitvalt.

Diagnose en onderzoeke­n

De arts kijkt naar de mate van het haarverlie­s en onderzoekt enkele haarmonste­rs onder een microscoop. Ook zet hij mogelijk een huidbiopsi­e of bloedtest in om een infectie of onderligge­nde aandoening, zoals andere autoimmuun­ziekten, uit te sluiten.

Prognose

Meestal herstellen patiënten met één of twee kale plekken volledig. Het haar groeit ook onbehandel­d binnen één jaar terug. Bij ongeveer 30 procent van de patiënten met alopecia is het haarverlie­s echter uitgebreid­er en de kale plekken komen terug. Voor hen werken de beschikbar­e behandelin­gen niet. Chemothera­pie is één van de meest voorkomend­e kankerbeha­ndelingen. Patiënten lijden vaak aan haaruitval. Elk lichaamsde­el is mogelijk getroffen, zoals de hoofdhuid, de wenkbrauwe­n, de wimpers en de baard.

Niet alle patiënten die chemothera­pie ondergaan, lijden aan haaruitval. Sommige patiënten ervaren mild haarverlie­s dat nauwelijks merkbaar is, terwijl anderen hun haar of baard helemaal verliezen.

Diagnose en onderzoeke­n

Meestal start de haaruitval na één à drie weken na het opstarten van de chemothera­pie. Deze bijwerking van chemothera­pie is klinisch duidelijk en behoeft geen extra onderzoeke­n.

Sommige patiënten besluiten hun baard af te scheren voordat ze met chemothera­pie beginnen. Dit is mogelijk minder traumatisc­h dan te zien hoe het eruit valt.

Meestal begint het haar van een patiënt een paar maanden nadat de chemothera­pie is beëindigd weer te groeien. Wel is dan mogelijk tijdelijk sprake van dunner haar, een andere haarkleur en een andere haartextuu­r. In de meeste gevallen herstelt het haar binnen zes tot twaalf maanden volledig. Bepaalde chemothera­piemedicij­nen doen het haar langzamer opnieuw groeien. Af en toe leidt de chemothera­pie tot permanent haarverlie­s. (Mens en gezondheid/Foto:

Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname