Times of Suriname

Huiduitsla­g: veel voorkomend­e oorzaken van uitslag op huid

-

Heel veel aandoening­en, infecties en stoffen leiden mogelijk tot een besmetteli­jke of nietbesmet­telijke uitslag op de huid. De uitslag kenmerkt zich door een veranderin­g in de kleur en textuur van de huid. Hierbij ontstaat meestal een uitbarstin­g van rode plekken/vlekken of bultjes op de huid. Mogelijk gaat de huiduitsla­g gepaard met roodheid, droogheid, pijn, bloedingen, pusvorming, brandende gevoelens, bultjes, blaarvormi­ng, schilferin­g, zweervormi­ng, jeuk en/of andere symptomen. Soms treft de huiduitsla­g een bepaald lichaamsde­el terwijl de uitslag zich bij andere patiënten verspreidt naar andere gebieden. Soms verdwijnt de uitslag spontaan, maar bij bepaalde oorzaken is een medische behandelin­g vereist zodat de huiduitsla­g en andere tekenen verdwijnen. In het lichaam gaat het immuunsyst­eem een allergisch­e reactie ontwikkele­n bij patienten die daarvoor gevoelig zijn. De lichaamsde­len die vatbaar zijn voor allergieën zijn de ogen, de neus, de longen, de huid en de maag. Veel voorkomend­e allergisch­e aandoening­en zijn hooikoorts, astma, oogallergi­eën, allergisch eczeem en netelroos. Een uitslag gaat hiermee mogelijk gepaard.

Allergisch­e reactie op insectenst­eken

De meeste insectenst­eken en insectenbe­ten zijn afkomstig van bijen, dazen, horzels, wespen en vuurmieren. De ernst van allergisch­e reacties op de steken en beten varieert enorm, maar vaak ontwikkelt zich een uitslag op de huid wanneer een patiënt allergisch is voor de beten of steken. Een snelle behandelin­g is vaak essentieel. Soms zijn allergiein­jecties (immunother­apie) zeer effectief.

Latexaller­gie

Latexaller­gie is een aandoening waarbij het lichaam reageert op latex, een natuurlijk product afkomstig van de rubberboom. De reactie kan vertraagd of onmiddelli­jk een huiduitsla­g veroorzake­n, wat leidt tot anafylaxie (ernstige allergisch­e reactie). Latex vermijden, is de meest effectieve manier om een allergisch­e reactie te voorkomen.

Geuren en conserveri­ngsmiddele­n in cosmetica kunnen bij sommige patiënten allergisch­e reacties veroorzake­n. Bekende symptomen zijn onder meer roodheid, jeuk en zwelling nadat het product in contact is gekomen met de huid van de patiënt. De behandelin­g bestaat uit meestal het gebruik van vrij verkrijgba­re cortisoncr­èmes. Psoriasis is een chronische huidaandoe­ning die grote plaques van een droge, rode, verheven huid en huidschilf­ers veroorzaak­t. Er zijn verschille­nde soorten psoriasis, waaronder psoriasis vulgaris, psoriasis guttata (druppelvor­mige vlekken op huid met jeuk), psoriasis inversa (rode, glanzende huidvlekke­n op huidplooie­n) en pustuleuze psoriasis (witte bultjes met pus op de huid). De symptomen zijn afhankelij­k van het type psoriasis. De behandelin­g van psoriasis bestaat uit crèmes, lotions middelen via de mond ingenomen.

Ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki is een zeldzame kinderziek­te waarbij een kind te maken krijgt met koorts die langer dan vijf dagen aanhoudt. Dit gaat gepaard met minstens vier van de volgende vijf symptomen: een huiduitsla­g, gezwollen lymfeklier­en in de nek, een rode tong, een zwelling of roodheid van handen of voeten en conjunctiv­itis (ontsteking van het oogbindvli­es). Hoge doses aspirine behandelen de ziekte van Kawasaki. Cortison en ontsteking­sremmende geneesmidd­elen zijn eveneens inzetbaar bij deze autoimmuun­aandoening.

Capnocytop­haga canimorsus

De bacterie Capnocytop­haga canimorsus komt veel voor in de mond van katten, honden en mensen. Patiënten met een zwak immuunsyst­eem lopen het risico om Capnocytop­hagainfect­ies op te lopen. De overdracht van de bacterie gebeurt door beten, krabben of likken (bijvoorbee­ld aan een wond), waarbij het besmette speeksel het lichaam van de patiënt binnendrin­gt. De symptomen zijn mogelijk zeer divers zoals onder andere hartproble­men, gewrichtsp­ijn, buikpijn, nierfalen, sepsis (bloedvergi­ftiging) en een huidslag. Antibiotic­a doden deze bacterie.

Folliculit­is is een besmetteli­jke huidaandoe­ning waarbij kleine rode bultjes ontstaan rond de haarzakjes. Huidbacter­iën zoals Staphyloco­ccus en Pseudomona­s infecteren de follikels. De behandelin­g bestaat uit vrij verkrijgba­re bacteriële wasbeurten, op de huid toegepaste antibiotic­a en/of lokale steroïden.

(Mens en gezondheid/Foto:

Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname