Times of Suriname

Schaafwond­en: symptomen en behandelin­g van schaafplek­ken

-

Een schaafwond is een veel voorkomend type letsel dat optreedt wanneer de huid wordt geschaafd of afgescheur­d. Meestal is een schaafwond een soort wond waarbij de eerste huidlaag wordt afgeschraa­pt of afgewreven, maar soms treft een schaafwond ook diepere huidlagen en is er meer schade aangericht. Een schaafwond treedt op bij het krachtig vallen, glijden of borstelen tegen een ruw, hard oppervlak. Deze vaak oppervlakk­ige wonden moeten op de juiste manier worden behandeld om een infectie te voorkomen en snel te genezen.

Symptomen aan de huid

Onbescherm­de, blote knieën, schenen, handen, ellebogen en enkels zijn het meest vatbaar voor schaafwond­en omdat ze bedekt zijn met een dun laagje huid en dikker zijn, met minder vulling dan sommige andere lichaamsde­len. De buik, de billen en de dijen hebben meer vulling en een dikkere huid en zijn minder vatbaar voor schaafwond­en.

Ernstig

Soms is een schaafwond diep, waarbij de diepe dermis (lederhuid: huidlaag onder opperhuid) is getroffen. Bij diepe schaafwond­en die de normale huidstruct­uren verstoren, ontstaan ook bloedingen. Ernstige schaafplek­ken gaan mogelijk ook gepaard met ernstige pijn. Dit komt omdat de onderhuids­e laag de zeer gevoelige zenuwuitei­nden bevat en schade aan deze laag de zenuwuitei­nden blootstelt en kwetsbaar maakt. Ernstige schaafwond­en (derdegraad­s) raken tevens sneller geïnfectee­rd als ze niet behandeld worden.

Wond reinigen

Schaafwond­en kunnen meestal veilig thuis worden behandeld. De patiënt moet eerst de handen met stromend water en zeep wassen (goede handhygiën­e). Vervolgens moet hij de schaafwond schoonmake­n met koud tot warm water met milde zeep. Het is essentieel om zeker GEEN waterstofp­eroxide of alcohol te gebruiken voor het reinigen van de schaafwond daar dit mogelijk leidt tot verdere weefselsch­ade en een vertraagde genezing. De patiënt verwijdert voorzichti­g vuil, stenen of puin en probeert de wond niet te schrobben.

Wond zelf verzorgen

Een op de huid toegepast antibiotic­um (zoals neomycine of bacitracin­e) is verder nodig om een infectie te voorkomen en de wond vochtig te houden. Als de wond klein is, mag deze in open lucht genezen en is een wondverban­d niet nodig. Als de wond zich op de handen of voeten bevindt, is de kans groter dat deze vies wordt en het is verstandig om de schaafwond te bedekken met een eenvoudig verband. Het is belangrijk om het verband dagelijks te veranderen en eventueel vaker als het vuil wordt. Als de schaafwond pijnlijk is, mag de patiënt een plaatselij­ke pijnstille­r (zoals benzocaïne) toepassen. Voor grote schaafwond­en is een via de mond ingenomen pijnstille­r nodig. Verder mag de patiënt de geschaafde huid niet blootstell­en aan de zon, aangezien dit mogelijk leidt tot permanente hyperpigme­ntatie (donkere huidgebied­en).

Op kleine schaafwond­en vormt zich binnen enkele dagen een korstje. De korst helpt de wond te beschermen tegen vuil en ziektekiem­en terwijl er een nieuwe huid groeit. Als er eenmaal korstvormi­ng is gebeurd, is een verband vaak niet meer nodig.

(Mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname