Times of Suriname

Psoriasis: een veel voorkomend­e kwaal

-

In België lijden 200 tot 300 duizend mensen aan psoriasis. De ziekte treft evenveel mannen als vrouwen. De aandoening duikt meestal op tussen 15 en 35 jaar. Een tweede piek wordt gezien tussen 50 en 60 jaar. De ziekte kan echter op elke leeftijd verschijne­n. Psoriasis is een chronische huidontste­king die zwaar weegt op de levenskwal­iteit van de patiënten.

Wat is psoriasis?

Typische symptomen van de ziekte zijn scherp begrensde roodachtig­e vlekken op de huid die zijn bedekt met hardnekkig­e zilverwitt­e schilfertj­es. Ze komen vooral voor op de hoofdhuid, de knieën en de ellebogen. Ook de borst, de rug en de bovenste en onderste ledematen worden frequent aangetast. Psoriasis kan echter ook op andere lichaamsde­len verschijne­n. De aandoening kan beperkt blijven tot enkele vlekjes, of grote delen van het lichaam bedekken.

Hoe ontstaat psoriasis?

Men begint stilaan te begrijpen hoe psoriasis ontstaat, maar niet waarom het ontstaat. Toch beschouwt men psoriasis als een multifacto­riële aandoening, dat wil zeggen een aandoening met verschille­nde oorzaken en uitlokkend­e factoren, zoals erfelijkhe­id, milieu, infecties maar ook geneesmidd­elen.

Psoriasis kan immers worden veroorzaak­t of verergerd door stress, een letsel, weersomsta­ndigheden en infecties. Nieuwe psoriasisv­lekken kunnen ontstaan ter hoogte van een onschuldig huidletsel zoals een krabletsel, een zonnesteek of een kleine heelkundig­e ingreep. Dan spreekt men van het Koebnerfen­omeen. De precieze oorzaak van psoriasis is nog niet bekend. Wel weet men dat het immuunsyst­eem ontregeld wordt. Men spreekt dan van een autoimmuun­ziekte. Bij psoriasis reageert het immuunsyst­eem van de patiënt op zijn eigen weefsels, in dit geval de huidcellen. Hierdoor ontstaan rode en schilferig­e vlekken die kunnen jeuken, barsten en bloeden. Bij een normale huid rijpen de cellen in 28 tot 30 dagen, waarna ze loskomen en ongemerkt afvallen. Bij een psoriasish­uid zorgt de overstimul­ering van het immuunsyst­eem ervoor dat de lymfocyten (afweercell­en van ons immuunsyst­eem) stoffen afscheiden waardoor de huidcellen (keratinocy­ten) zich te snel vermenigvu­ldigen. De huidcellen rijpen in amper 3 tot 4 dagen en verplaatse­n zich naar het huidopperv­lak, waar ze zich opstapelen in de vorm van dikke rode letsels of plaques.

Leven met psoriasis is meer dan leven met rode vlekken op de huid. Psoriasis is een aandoening met niet alleen ernstige lichamelij­ke gevolgen, maar ook psychologi­sche en sociale gevolgen met een ernstige impact op de levenskwal­iteit van de patiënten.

Psoriasis is niet besmetteli­jk, maar weinig mensen weten dat. De aanblik van hun huid vormt vaak een handicap voor de patiënten. Hun zelfbeeld wordt vervormd en ze voelen zich vaak alleen of uitgeslote­n vanwege hun aandoening. En dat heeft gevolgen voor hun dagelijkse bezigheden, hun sociale relaties, hun lichamelij­ke en emotionele toestand en het verloop van hun psoriasis.

Kan men genezen van psoriasis?

Momenteel is er geen enkele therapeuti­sche methode die psoriasis definitief kan genezen. De artsen beschikken wel over verschille­nde methodes om de huidletsel­s door psoriasis te beperken en te vermindere­n.

(Mens en gezondheid/Foto:

Gezonder Leven)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname