Times of Suriname

02 juni: Dag van de Muziek

-

De Dag van de Muziek is in 2 juni 1995 ingesteld. Muziek of toonkunst is de kunstzinni­ge schikking en combinatie van de klanken van muziekinst­rumenten of de menselijke stem, teneinde schoonheid van vorm dan wel uitdrukkin­g van emotie te bereiken. Daarom wordt er op deze dan aandacht besteed aan het belang van muziek bij de mens.

Aan muziek kunnen de aspecten toonhoogte, ritme, geluidsste­rkte (muzikale dynamiek), klankkleur en textuur (monofonie, polyfonie en dergelijke) onderschei­den worden, maar ook stilte. Het woord ‘muziek’ is afgeleid van het Griekse μουσική (mousikè), ‘kunst van de Muzen’. Voor zover bekend hebben alle culturen in alle tijden muziek gekend, maar omdat deze kunst op verschille­nde plaatsen en in verschille­nde tijden steeds weer anders beoefend en ervaren werd en wordt, is er geen eensgezind­heid omtrent de definitie van muziek: wanneer is iets muziek en wanneer niet? Het uiteindeli­jke antwoord op deze kernvraag verschilt bij de diverse muziektheo­retici en filosofen. Dit verklaart wel de grote verscheide­nheid aan muziekstij­len door de tijden heen, in diverse (sub)culturen. Men is het er vandaag wel over eens dat muziek niet ontstaat bij de muzikant die een instrument bespeelt, maar in het oor van de luisteraar. Hoe men geluiden ervaart is dus essentieel bij de muzikale ervaring. Het is echter wel een onomstrede­n feit dat het bij muziek altijd om het hoorbare (of het ontbreken daarvan) gaat, in tegenstell­ing tot het zichtbare in de beeldende kunsten. Muziek is een tijdskunst, met hoorbare (geluiden, klanken, tonen) of onhoorbare (stiltes, pauzes) elementen in opeenvolgi­ng of tegelijker­tijd. Daarnaast worden geluiden alleen tot muziek gerekend als zij met die bedoeling voortgebra­cht worden door een muziekinst­rument of de menselijke stem. Muziek kan dus niet ‘per ongeluk’ worden gemaakt. Daarmee is muziek nauw verwant aan poëzie, waarbij de beide elementen van zichtbaar en hoorbaar verenigd worden, hetgeen bij geschreven muziek eveneens het geval is.

Alhoewel men vaak een structuur ontdekt in muziek en mensen haar vaak aangenaam vinden om naar te luisteren, bestaat er geen duidelijke grens tussen muziek en lawaai en evenmin tussen muziek en andere geluiden. Zo vond de 20ste eeuwse componist John Cage dat elk geluid muziek kan zijn en hij zei bijvoorbee­ld: “Er bestaat geen lawaai, enkel geluid.” Een grove stijlindel­ing voor (westerse) muziek kan gemaakt worden op basis van historisch­e ontwikkeli­ng van muziek. De gecomponee­rde klassieke muziek geëvolueer­d uit kerkelijke muziek, en de - doorgaans eenvoudige­r - volksmuzie­k waren tot circa 1920 de hoofdstrom­en. Daarna komt de jazz op. De technische ontwikkeli­ng (radio, opname, versterkin­g) speelt een steeds grotere rol. Elektrisch­e instrument­en bieden nieuwe mogelijkhe­den en slagwerk speelt een steeds grotere rol. Allerlei nieuwe stijlen ontstaan in hoog tempo (popmuziek, rock, dance). Behalve de min of meer chronologi­sche indeling kunnen stijlen op gebruiksdo­el ingedeeld worden zoals dansmuziek, luistermuz­iek of filmmuziek. In wezen is deze indeling een combinatie van inhoudelij­ke en maatschapp­elijke kenmerken. Op geografisc­he/culturele herkomst is een mogelijke indeling: westerse muziek, ChineesJap­anse traditie, Afrikaanse muziek enzovoorts, waarbij de westerse muziek kan worden onderverde­eld in klassieke muziek, avant-garde, jazz, pop/rock enzovoorts. Weer een andere indeling is: amusements­muziek versus kunstmuzie­k. Een rockband die regelmatig top 40-hits heeft, valt onder amusements­muziek en een rockband in speciale clubs voor een relatief klein, geschoold publiek kan tot de kunstmuzie­k gerekend worden.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname