Times of Suriname

Aantal woninginbr­aken halveert, schuren juist vaker prooi

-

AMSTERDAM De coronamaat­regelen hielden mensen thuis en dat lijkt een afschrikwe­kkend effect te hebben gehad op inbrekers. In april halveerde het aantal woninginbr­aken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Inbrekers wijken uit naar schuren en kelderboxe­n.

Er is sprake van een stijging van maar liefst 24 procent van geregistre­erde inbraken in schuren en kelderboxe­n, constateer­t de verzekerin­gsafdeling van vergelijki­ngssite Independer.nl in een analyse van politiecij­fers.

Van januari tot en met april 2020 werden in totaal 11.150 woninginbr­aken geregistre­erd. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, waarin 13.043 keer in woningen werd ingebroken, is er sprake van een daling van 14,5 procent.

Het verloop van de maandelijk­se ontwikkeli­ngen laat

- grote verschille­n zien ten opzichte van 2019. In januari en februari dit jaar steeg het aantal geregistre­erde woninginbr­aken nog licht. Maar in maart en april ontstond ineens een forse daling. Het advies van de overheid om zoveel als mogelijk thuis te werken, werd van kracht vanaf 13 maart. Waarschijn­lijk hebben de coronamaat­regelen, zoals thuiswerke­n, dan ook een gunstig effect op het aantal woninginbr­aken.

In schuren, kelderboxe­n en garages werd echter méér ingebroken, vooral in april. Er werd 24 procent vaker ingebroken in schuren en kelderboxe­n. Eerder was al duidelijk dat dieven het gemunt hebben op elektrisch­e fietsen, dus mogelijk is daarom ook de schuur een populairde­r doelwit geworden.

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelve­rzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. Als de deur gewoon openstond, geldt de dekking niet’’, zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. “Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekerin­g.”

Overigens is de trend al jaren dat er minder wordt ingebroken in Nederland. Het hangen sluitwerk bij veel huizen is aanzienlij­k verbeterd. De komst van slimme beveiligin­g van woningen begint ook haar vruchten af te werpen, denken experts. Onder meer Google brengt camera’s op de markt die aan gaan bij beweging of geluid en direct een signaal sturen naar je telefoon, waarna je mee kunt kijken of luisteren. (AD)

 ??  ?? Een inbreker probeert een huis in te gaan. (Foto: AD)
Een inbreker probeert een huis in te gaan. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname