Times of Suriname

Bloemenhul­de Hindostaan­se Immigratie afgelast

-

PARAMARIBO - Dit jaar gaat de bloemenhul­de in verband met 147 jaar Hindostaan­se Immigratie bij het beeld van Baba en Mai niet door, vanwege de algehele lockdown die door de overheid is afgekondig­d. Dit vertelt Soerin Goerdajal, penningmee­ster van de Nationale Stichting Hindostaan­se Immigratie (NSHI).

De stichting zou vanwege COVID-19 alleen een bloemenhul­de doen bij de neemboom aan de Waterkant en daarna een kransleggi­ng doen bij het beeld van Baba en Mai. Verder heeft de stichting geen andere activiteit­en gepland. Het NSHI doet deze ceremonie al langer dan 30 jaar. Dit is de eerste keer dat ze het moet aflassen.

Op 5 juni is het precies 147 jaar geleden dat de eerste Brits-Indische immigrante­n voet aan wal zetten op Surinaamse bodem, bij Fort Nieuw-Amsterdam. Op 26 februari 1873 vertrok het eerste schip Lalla Rookh uit Calcutta met 410 immigrante­n en kwam op 5 juni van hetzelfde jaar in Suriname aan. De reis met dit zeilschip heeft 99 dagen geduurd. Onderweg zijn 11 personen overleden. In totaal zijn er dus 399 personen levend in Suriname aangekomen; 279 mannen en jongens; 70 vrouwen en meisjes en 50 kinderen beneden de tien jaar. Dit herdenkt de Surinaamse gemeenscha­p elk jaar op 5 juni. JL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname