Times of Suriname

Nertsenfok­kerijen met coronabesm­ettingen worden geruimd

-

DEURNE - Nertsenfok­kerijen waarbij in de afgelopen weken coronabesm­ettingen zijn vastgestel­d, worden geruimd. Het gaat om acht locaties, bevestigde­n bronnen gisteren aan NU.nl na berichtgev­ing van RTL Nieuws. Het ruimen gebeurt in het kader van de volksgezon­dheid en vindt naar verwachtin­g deze week nog plaats. Er waren al twee gevallen bekend waarbij het coronaviru­s van nerts op mens werd overgedrag­en.

De besmetting­en

werden vanaf eind april vastgestel­d bij zes bedrijven met in totaal acht locaties, in GemertBake­l, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis. Bij een bedrijf in Venray is een verdenking van besmetting.

Vorige week benadrukte­n experts dat deze bedrijven geen “virusreser­voir” moeten worden. Nertsenfok­kerijen kunnen volgens hen een blijvende bron van het coronaviru­s blijven en daarmee een risico voor de volksgezon­dheid vormen.

Eerder werd al een landelijk verbod op het vervoer van nertsen en het bezoeken van stallen bij nertsenbed­rijven ingesteld.

Het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM) heeft beoordeeld dat het risico op blootstell­ing van mensen aan het virus buiten de stal “verwaarloo­sbaar” is.

Vanaf 2024 zijn nertsenhou­derijen verboden in Nederland. Er komt een regeling voor nertsenfok­kers die willen stoppen met hun bedrijf. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname