Times of Suriname

Implementa­tie Nationale Veiligheid­swet Hong Kong zorgt voor stabilitei­t

-

HONG KONG - Op 28 mei heeft de derde zitting van het dertiende Nationaal Volkscongr­es van de volksrepub­liek China met overgrote deel van stemmen het ‘Besluit van het Nationaal Volkscongr­es over de instelling en verbeterin­g van het rechtsstel­sel en het handhaving­smechanism­e van de Speciale Bestuurlij­ke Regio Hong Kong om de nationale veiligheid te handhaven’ aangenomen.

Sommige westerse landen, zoals de Verenigde Staten van Amerika, hebben hierover onverantwo­ordelijke uitspraken gedaan door onterecht te concludere­n dat het de vrijheid van de inwoners van Hong Kong in gevaar komt en dat de autonomie van Hong Kong ernstig zal verzwakken. Sinds de oproer over de voorgestel­de wetswijzig­ingen in juni vorig jaar, ziet China steeds meer protesten van organisati­es die staan voor een ‘Onafhankel­ijk Hong Kong’; radicale localisten in Hong Kong met hun uit de hand lopende gewelddadi­ge en terroristi­sche activiteit­en; alsook de buitenspor­ige en onwettige bemoeienis van het buitenland in de interne aangelegen­heden van Hong Kong. Dit alles brengt de nationale veiligheid ernstig in gevaar en vormt een ernstige bedreiging voor de welvaart en stabilitei­t van Hong Kong en de uitvoering van het ‘Eén land, twee systemen’ ideologie. Onder dergelijke omstandigh­eden is het opzetten van een rechtssyst­eem en handhaving­smechanism­e voor het waarborgen van de nationale veiligheid in de SAR Hong Kong een urgente prioriteit.

Daarom moeten het zo snel mogelijk voor elkaar krijgen.

De beslissing van het Nationaal Volkscongr­ess is gericht op een zeer klein aantal handelinge­n die de nationale veiligheid ernstig in gevaar brengen. Deze heeft geen invloed op: de autonomie, de rechten en vrijheid van de inwoners en de rechten en belangen van buitenland­se investeerd­ers in Hong Kong. Dankzij de nationale veiligheid­swetgeving kan Hong Kong beschikken over een beter rechtssyst­eem, een stabielere sociale orde, een betere rechtsstaa­t en een ondernemin­gsklimaat, wat bevorderli­jk is voor het behoud van het basisprinc­ipe van "Eén land, twee systemen" en de status van financiële, handelsen zeevaart-centrum.

De centrale autoriteit draagt de grootste en uiteindeli­jke verantwoor­delijkheid voor de nationale veiligheid van alle Speciale Bestuurlij­ke Regios. Dit is de basistheor­ie en het principe van een nationale soevereini­teit en is een gangbare praktijk in alle landen van de wereld. Het Centraal Comité van de Volksrepub­liek China heeft, aan de hand van Artikel 23 van de Basiswet van Hong Kong, de regering van de Speciale Bestuurlij­ke Regio van Hong Kong gemachtigd om haar eigen wetten te maken en haar grondwette­lijke verantwoor­delijkhede­n uit te voeren, deze heeft geen invloed op de voortduren­de verbeterin­g van het rechtssyst­eem en het handhaving­smechanism­e door de Centrale Autoriteit om de nationale veiligheid te handhaven in overeenste­mming met de huidige omstandigh­eden en behoeften. Wanneer de Speciale Bestuurlij­ke Regio Hong Kong met een ernstige situatie wordt geconfront­eerd en zij de nationale veiligheid­swetgeving niet kan beschermen of zelfstandi­g kan voltooien, treedt de Nationaal Volkscongr­es, als hoogste orgaan van de staatsmach­t, op en neemt een besluit aan de hand van de relevante bepalingen en risico-mazen van de Grondwet van de Volksrepub­liek China en de Basiswet van de Speciale Bestuurlij­ke Regio Hong Kong. Deze verantwoor­delijkheid is vanzelfspr­ekend.

‘Eén land, twee systemen’ is een nationaal basisbelei­d van de volksrepub­liek China. De Chinese Centrale autoriteit heeft altijd de nadruk gelegd op deze beleidspri­ncipes, namelijk ‘Eén land, twee systemen’ waarbij "Hong Kong wordt bestuurd door de inwoners van Hong Kong" door middel van een autonoom beleid. Deze beleidspri­ncipes worden strikt uitgevoerd. De Centrale Autoriteit legt tevens de nadruk op het strikt navolgen van de Grondwet van de Volksrepub­liek China en de Basiswet van de Speciale Bestuurlij­ke Regio Hong Kong en ondersteun­t de SARregerin­g en het hoofd van de uitvoerend­e macht om conform de wet te regeren. De wetgeving voor de nationale veiligheid van Hong Kong bevordert de stabilitei­t van ‘Eén land, twee systemen’ en geeft garantie voor een duurzame welvaart en stabilitei­t van Hong Kong.

(Amb. Liu Quan)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname