Times of Suriname

Plunderaar­s vermoorden zwarte bewaker live op Facebook

-

VS Een gepensione­erde zwarte agent die was ingehuurd om een winkel te beschermen tegen een plunderend­e meute, is doodgescho­ten. De overval werd volgens Amerikaans­e media live gestreamd op Facebook.

De 77jarige David Dorn, die voorheen 37 jaar werkte bij de Missouri Police, stond voor de deur van juwelier Lee’s aan de Martin Luther King drive.

Diverse Amerikaans­e media melden dat de man in koelen bloede werd neergescho­ten. “Ik zag een man live doodgaan”, schreef Rasheen Aldridge over de gestreamde video op Facebook.

Een andere zegt geschokt te zijn dat omstanders stonden te filmen in plaats van het slachtoffe­r te helpen. “Het is al vreselijk als je slachtoffe­r bent van een beroving en je ligt in je eigen bloed en roept om hulp, maar dat die beelden dan ook nog eens live te zien zijn op social media”, gruwelt een ex agent die zegt een hele nacht niet geslapen te hebben van de beelden. Facebook heeft de video inmiddels verwijderd.

De weduwe van kapitein David Dorn, die zelf nog bij de politie werkt, vertelde dat haar man zich vrijwillig als bewaker had aangemeld bij de winkel van een goede vriend.

Zijn zoon Brian is kapot van de moord op zijn vader. Hij had gehoopt dat er uit de dood van George Floyd uiteindeli­jk ‘iets positiefs’ zou komen, maar moet nu de begrafenis van zijn vader regelen. Excollega’s zijn allemaal vol lof over de doodgescho­ten Amerikaan. David Ellison, ook gepensione­erd agent, zegt tegen Fox St Louis dat Dorn een geliefd man was. “Hij hielp me ooit uit de armoede en ellende.” Een andere voormalig agent, Tom Lake, die jaren met hem werkte stelt:

“David was de vader die iedereen om zich heen zou willen hebben”.

Een vertegenwo­ordiger van de vereniging van zwarte agenten in St. Louis zegt dat Dorn een man was ‘die zijn leven zou geven voor een ander als dat nodig was’.

Er is inmiddels een beloning uitgeloofd van 10 duizend dollar voor tips in de moordzaak. Voorlopig is nog niemand aangehoude­n. Gouverneur van Missouri Mike Pearson noemde tijdens een persconfer­entie de daders ‘criminelen en tuig’.

Op de deur van de juwelier waar David Dorn werd vermoord hangt een stil protest: “Jullie hebben een zwarte man vermoord omdat ze een zwarte man vermoord hebben???

President Trump eerde David Dorn in een tweet.

Actrice en realityste­rretje Taeler Hendrix zegt geld te doneren voor maaltijden voor arme bewoners in Amerika, in nagedachte­nis van David Dorn.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De 77-jarige David Dorn. (Foto: De Telegraaf)
De 77-jarige David Dorn. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname