Times of Suriname

Angst voor tweede golf in Zuid-Korea: ‘Maskers moeten overal weer op’

-

ZUIDKOREA Het was het eerste land buiten China waar het coronaviru­s voet aan de grond kreeg en ook één van de eerste plekken waar het normale leven weer werd opgepikt. Uitgebreid testen en een gerichte lockdown zorgden ervoor dat het virus in ZuidKorea snel de kop kon worden ingedrukt. Nu duiken er toch weer nieuwe besmetting­en op. Is ZuidKorea terug bij af?

Medio februari was de uitbraak in de ZuidKoreaa­nse stad Daegu een van de heftigste buiten China. Tot dan toe had het land het aantal coronabesm­ettingen goed onder controle. Vroegtijdi­g testen, traceren en isoleren was het devies: een les die het land had getrokken uit de ervaringen tijdens SARS, de varkensgri­ep en MERS.

Van een lockdown was in eerste instantie geen sprake. Dat veranderde toen ‘Patiënt 31’ zich meldde bij de gezondheid­sautoritei­ten. Een bezoeker van de Shincheonj­ikerk testte positief, vele ZuidKorean­en binnen en buiten de kerk bleken besmet. Alle leden van de kerk werd gevraagd zichzelf te isoleren, vele duizenden inwoners van de stad werden getest. Zo’n 2,5 miljoen mensen werd gevraagd binnen te blijven. Een maand later was de angel eruit, en leken de grootste risico’s, op enkele kleine uitbraken na, ingedamd.

Maar inmiddels is het virus weer opgedoken in hoofdstad Seoul. Een cluster rond een geestelijk­e met covid19 betekent inmiddels de derde uitbraak in een paar weken tijd. Onderzocht wordt hoeveel mensen zijn besmet door de man, die de afgelopen dagen zeker tien kerken in het nabijgeleg­en Incheon bezocht. Voorlopig staat de teller op veertig.

Eerder werden meer dan 250 nieuwe coronabesm­ettingen gelinkt aan een uitbraak in clubs en bars in het populaire uitgaansdi­strict Itaewon. En minstens 112 nieuwe gevallen worden herleid naar een distributi­ecentrum van een groot ecommerceb­edrijf, net als kleinere brandbaard­jes rond callcenter­s.

Ook de hagwon, privéschol­en waar ouders hun kinderen buiten de reguliere lesuren heen sturen, vormen volgens de Koreaanse minister van Volksgezon­dheid een risico. Facetoface­communicat­ie vermijden is volgens Park Neunghoo het ‘nieuwe normaal’.

Formeel geldt dat ZuidKorean­en 2 meter afstand dienen te houden en wordt aangeraden ruimtes goed te ventileren. Mondkapjes zijn gemeengoed. “De laatste weken werd het iets soepeler met het dragen van maskers; nu moeten die overal weer op”, ziet profvoetba­ller Jerry van Wolfgang. “Er zijn opnieuw allemaal maatregele­n doorgevoer­d, we zijn bijna bij de situatie van een paar weken geleden. Zo moeten we de club vertellen waar we heen gaan, en mogen we bijvoorbee­ld niet naar Seoul”, zegt hij. Van Wolfgang speelt voor Cheonan City, op ruim een uur rijden van de Koreaanse hoofdstad.

Bezoekers van bars, restaurant­s en andere uitgaansge­legenheden moeten zich online registrere­n om het traceren van contacten bij mogelijke nieuwe uitbraken te vergemakke­lijken. Vanaf 10 juni moeten ze een persoonlij­ke QRcode laten scannen bij de deur. “Het aantal niettracee­rbare gevallen stijgt”, zei minister Park Neunghoo van Volksgezon­dheid daarover. Hij schat dat bij 6 à 7 procent de bron van de besmetting­en niet kan worden achterhaal­d.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname