Times of Suriname

Meer dan 1.300 ton verdachte pesticiden in beslag genomen in 32 Europese landen

-

BELGIЁ Bij een grote operatie heeft Europol de eerste vier maanden van 2020 in 32 landen in totaal 1.346 ton verdachte pesticiden in beslag genomen. Dat is meer dan de 1.222 ton van de vorige vier operaties samen. Dat meldt Europol.

De Europese pesticiden­markt is goed voor een jaaromzet van 11 miljard euro. Naar schatting 10 procent daarvan is illegaal. De Antwerpse haven is een belangrijk­e toegangspo­ort voor illegale pesticiden die in Europa worden geïmportee­rd. Het gros daarvan komt uit China. Omdat ze niet getest zijn, weet niemand hoe gevaarlijk illegale pesticiden zijn. Bijgevolg zijn er potentieel risico’s voor het leefmilieu, insecten en de landbouwer­s.

In België zit het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) in de cockpit van de strijd tegen illegale pesticiden. De Nationale Opsporings­eenheid (NOE) van het agentschap heeft een gespeciali­seerde cel van acht personen die voornameli­jk werken rond gewasbesch­ermingsmid­delen. Ze voeren onder meer importcont­roles uit.

De NOE neemt aan de jaarlijkse

ook deel Europese operatie Silver Axe. Daarvoor bundelt het voedselage­ntschap de krachten met de douane, Europol, het antifraude­agentschap OLAF en partners uit EUlidstate­n en enkele externe landen. De laatste Silver Axeoperati­e liep van januari tot april 2020. Daarbij namen 32 landen in totaal 1.346 ton verdachte pesticiden in beslag.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname