Times of Suriname

Osaka heeft twijfels bij oprechthei­d ‘Blackout Tuesday’

-

TENNIS - Net als veel andere beroemdhed­en plaatsten dinsdag ook een hoop tennissers een volledig zwarte afbeelding op Twitter, om zo aandacht te vragen voor raciale ongelijkhe­id na de dood van George Floyd. Toptenniss­ter Naomi Osaka vindt die statements niet voldoende.

“Ik ben in dubio of ik mensen moet afbranden, omdat ze deze week alleen maar een zwart vierkant op hun Twitter-pagina hebben gezet, of dat ik moet accepteren dat ze ook helemaal niets hadden kunnen doen. Misschien moet ik me erbij neerleggen dat ze alleen deze broodkruim­el hebben gegeven”, schreef Osaka Twitter.

dinsdag op

De tweevoudig Grand Slamwinnar­es met roots in Japan, de Verenigde Staten en Haïti, diende ook enkele tennissers van repliek. Bijvoorbee­ld John Isner, die uithaalde naar relschoppe­rs in Washington wegens het vernielen van de St. Johns Church. “Ik zie dat mensen een week lang niets van zich laten horen op Twitter, maar nu opeens heel snel zijn met het uiten van hun gevoelens als ze rellen zien”, schreef Osaka, die enkele emoji’s van een clown plaatste bij de tekst: “Als je tweet over plundering­en zonder dat je daarvoor iets gezegd hebt over de dood van een ongewapend­e zwarte man.”

De grote drie in het tennis, Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer, deden dinsdag ook mee aan #BlackOutTu­esday door een zwarte afbeelding op Twitter te plaatsen. Federer plaatste voor het eerst sinds een maand iets op zijn sociale media, maar dat vond Coco Gauff onvoldoend­e. Het Amerikaans­e toptalent zette onder de tweet van Federer een link naar een website waar mensen een petitie kunnen onderteken­en of kunnen doneren aan antiracism­eorganisat­ies. Net als de 22-jarige Osaka is de pas 16jarige Gauff zeer actief op sociale media tijdens de protesten na de dood van Floyd, die omkwam doordat een witte agent bij zijn arrestatie ruim acht minuten een knie in zijn nek drukte. “Mensen die stil blijven, kiezen de kant van de onderdrukk­er”, schreef ze onder meer op Twitter.

Na de dood van Floyd werd er in veel Amerikaans­e steden en ook in andere landen waaronder Nederland gedemonstr­eerd tegen politiegew­eld en racisme. Dat verliep veelal vreedzaam, maar op sommige plekken in de VS mondden de demonstrat­ies uit in rellen en plundering­en.

(NS)

 ??  ?? Naomi Osaka vindt dat er veel meer gedaan moet worden om racisme te bestrijden. (Foto: AD)
Naomi Osaka vindt dat er veel meer gedaan moet worden om racisme te bestrijden. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname