Times of Suriname

Politieke crisis in Bolivia: tijdelijke regering komt steeds meer in het nauw

-

Op 10 maart werden de eerste gevallen van COVID-19 vastgestel­d in Bolivia. De regering Añez was er als de kippen bij om sterke maatregele­n af te kondigen. Het luchtruim werd afgesloten voor vluchten van en naar Europa – de eerste besmetting­en werden vastgestel­d bij twee dames die terugkeerd­en uit Italië. En op 22 maart ging een algemene lockdown van kracht die ook de Bolivianen in huis moest houden. De maatregel speelde overigens in de kaart van de arbitraire regering van Añez. Straatprot­esten werden er mee lamgelegd en verkiezing­scampagnes opgeschort. Daardoor kan de regering – vooralsnog voor onbepaalde tijd- haar gang gaan.

Santa

Cruz,

corona-hotspot

Op 24 mei stond de coronatell­er in Bolivia op 5579 besmetting­en en 230 doden, met 575 mensen die van de ziekte herstelden. Vooral de dichtbevol­kte regio van Santa Cruz is zwaar getroffen, met 67 procent van de besmetting­en en 60 procent van de overlijden­s. De hoofdstad La Paz, die 3600 meter hoog ligt, lijkt minder vatbaar voor het virus. De Boliviaans­e arts en expert hoogtegene­eskunde Gustavo Zubieta verklaart dat onder meer door de overvloedi­ge UV-stralen op die hoogte. Wanneer ik Gustavo Pedraza, kandidaat-vicepresid­ent voor Carlos Mesa, contacteer voor een interview, vraagt hij een dagje uitstel. “Vandaag mag ik mijn huis uit”, laat hij via WhatsApp weten. Een voormiddag in de week mogen de Bolivianen naar buiten. Wie wanneer, dat bepaalt het laatste cijfer op hun identiteit­skaart. “De afgelopen twee maanden heeft de bevolking de lockdown bijzonder goed nageleefd en zich aan de richtlijne­n gehouden”, zegt Pedraza, “maar we zitten op een kantelpunt. De mensen houden het niet langer vol, vooral de meest kwetsbare groepen raken financieel in de problemen. Als we ons door de corona-infecties laten leiden, ziet het er slecht uit. De piek wordt in juni verwacht, maar zolang kunnen de mensen gewoon niet thuisblijv­en.”

Kampioen van informeel werk

Bolivia is wereldleid­er in de informele economie. Volgens een studie van het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) uit 2018 komt 62,3 procent van het bruto nationaal product uit informeel werk. 70 tot 80 procent van de bevolking verdient zijn/haar brood met straatverk­oop of andere informele jobs. Door de lockdown hebben die informele werkers allemaal huisarrest. In Santa Cruz brokkelt het draagvlak voor de maatregel met de dag af. Zo’n 30 procent van de bevolking zegt zich niet langer te willen houden aan de lockdown. Mensen willen weer aan het werk. Maar burgemeest­er Sosa stelt pas vanaf 1 juni een lichte versoepeli­ng in het vooruitzic­ht.

In La Paz en El Alto werd de lockdown-stilte wel erg rumoerig doorbroken op de vooravond van 1 mei, de Dag van de Arbeid, maar ook in aanloop naar 3 mei, de datum van de geplande maar door corona opgeschort­e presidents­verkiezing­en. Tegenstand­ers van de regering protesteer­den met potten- en pannengera­mmel en voetzoeker­s, tegen de honger en vóór een nieuwe datum voor de presidents­verkiezing­en. Ook op zondag 10 mei werd er in een aantal steden geproteste­erd tegen de lockdown, uit honger en uit algemeen ongenoegen met de regeringAñ­ez. (MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname