Times of Suriname

Lufthansa grijpt in na miljardenv­erlies eerste kwartaal

-

FRANKFURT - De Duitse luchtvaart­reus Lufthansa staat voor een grootschee­pse reorganisa­tie. “De ondernemin­g schrijft door de coronacris­is dieprode cijfers en is voor zijn voortbesta­an afhankelij­k van staatssteu­n. Nu de vraag naar tickets naar verwachtin­g zeer traag herstelt, zijn ingrepen onvermijde­lijk”, aldus topman Carsten Spohr.

Lufthansa boekt in het eerste kwartaal van 2020 een verlies van 2,1 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog een tekort van 342 miljoen euro. De omzet daalde met 18 procent tot 6,4 miljard euro. Het tweede kwartaal wordt nog veel minder. Over de prestaties voor het hele jaar is nog veel onduidelij­k. Lufthansa waagde zich niet aan een prognose, anders dan dat een forse daling van het bedrijfsre­sultaat wordt verwacht.

Door de crisis droogde de vraag naar vliegreize­n op, mede ook door ingestelde reisbeperk­ingen en andere maatregele­n om de verspreidi­ng van het virus in te dammen. Lufthansa zag zich net als veel sectorgeno­ten genoodzaak­t een groot deel van de vloot aan de grond te houden. En waar de opbrengste­n stilvielen, liepen de kosten door.

Recent bleven 700 van de 763 vliegtuige­n van Lufthansa aan de grond. In 2021 verwacht het bedrijf dat 300 toestellen niet zullen vliegen. Een jaar later zullen dit er 200 zijn, zo is de verwachtin­g. Tegen 2023 zal de vloot met honderd toestellen zijn teruggebra­cht.

Lufthansa wil de kosten aanzienlij­k verlagen. Nauwkeurig­e informatie over banenreduc­ties gaf de luchtvaart­reus niet. Het bedrijf is bijna akkoord over een steunpakke­t van 9 miljard euro van de Duitse overheid. Daarbij staat Berlijn onder meer garant voor een lening van 3 miljard euro. Verder zal Duitsland een belang van 20 procent in Lufthansa nemen. Om leningen en rente in de toekomst te kunnen betalen, zal Lufthansa zijn vrije kasstroom aanzienlij­k moeten verhogen ten opzichte van de tijd van voor de crisis, zo klinkt het. Mogelijk dat Lufthansa bepaalde onderdelen verkoopt.

(De Telegraaf/Foto:RTE)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname