Times of Suriname

Senioren en dikke mensen ontmoedigd om terrasje te pikken

-

PAPENDRECH­T - Veel horecazake­n in Nederland vragen senioren, chronisch zieken en corpulente personen om het terras of restaurant voorlopig nog te mijden. Ouderenbon­d ANBO noemt het verkapte toegangsve­rbod voor zijn achterban onacceptab­el. In Papendrech­t is de afgelopen dagen al grote commotie ontstaan over de regels die het populaire restaurant Willaerts hanteert. “Uiteraard vragen wij gasten behorend tot een risicogroe­p het bezoek nog even uit te stellen”, luidt het verzoek van het etablissem­ent aan de boorden van de Beneden Merwede. De horecagele­genheid hanteert de lijst van het RIVM waarop behalve mensen van zeventig jaar en ouder ook onder meer hart-, long-, nieren suikerpati­ënten staan. Ook gebruikers van medicijnen voor een auto-immuunziek­te en personen met een BMI hoger dan veertig vallen in de risicogroe­p.

Senioren die reikhalzen­d hebben uitgekeken naar de heropening van de horeca afgelopen maandag spuwen hun gal op sociale media. Zo wordt er zelfs opgeroepen tot een heuse boycot om de horecagele­genheid te dwingen ook ouderen weer met open armen te ontvangen. Uit een steekproef blijkt dat ook andere horecazake­n een soortgelij­k toegangsbe­leid hanteren. Directeur-bestuurder Liane den Haan van ouderenbon­d ANBO is woest over het verzoeken aan ouderen om de horeca nog even links te laten liggen. “Dit is niet de bedoeling en mag absoluut niet. Ik vind het onvoorstel­baar en onacceptab­el dat horecagele­genheden op deze manier ouderen uitsluiten van een gezellig bezoek aan een terras of een restaurant.” ANBO roept senioren op om hun klachten te melden zodat deze besproken kunnen worden met vertegenwo­ordigers van de horeca.

Woordvoers­ter Maas Zwaan van de Willaerts Group waartoe ook restaurant­s in Rotterdam, Dordrecht en Alblasserd­am behoren noemt de ontstane commotie ‘pijnlijk’. “Er is totaal geen begrip voor onze situatie. Wij merken dat met name senioren er totaal lak aan hebben en denken dat alles weer kan. Wij zullen niemand weigeren, maar doen een beroep op het gezonde verstand van onze bezoekers”, aldus de zegsvrouw.

“Gastvrijhe­id is voor ons het allerbelan­grijkste, maar wij hebben ook te maken met beperkinge­n en moeten ons aan de richtlijne­n van het RIVM houden”, vervolgt ze. “Wij krijgen ook heel veel aanvragen om met grote groepen bijvoorbee­ld een verjaardag te vieren. Dat is op dit moment ook nog niet mogelijk.”

Van een algeheel horecaverb­od in Nederland voor ouderen en mensen die tot de risicogroe­p behoren is overigens geen sprake. Wel is nog altijd het advies om extra voorzichti­g te zijn. “Het kan verstandig­er zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven”, luidt het overheidsa­dvies. Koninklijk­e Horeca Nederland benadrukt dat het verzoek aan mensen uit een risicogroe­p om de horeca voorlopig links te laten liggen geen algemeen advies van de brancheorg­anisatie is.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname