Times of Suriname

PL staat stil bij 147 jaar Hindostaan­se Immigratie en COVID-19

-

PARAMARIBO – De Pertjajah Luhur (PL) leeft mee met het volk, dat gebukt gaat onder de gevolgen van zowel COVID19 als de financiële problemen vanwege het verkwisten­d beleid de afgelopen jaren. Door het financieel wan en leenbeleid is niet gespaard voor tijden van nood of een ramp, zoals deze waarin we thans verkeren, om het volk te kunnen voorzien van de meest noodzakeli­jke zaken, zoals medicijnen en basisgoede­ren. Een vereende aanpak om verdere verspreidi­ng tegen te gaan, is dringend vereist. Dit meldt de PL in een persberich­t.

Er is geen ruimte voor stagnatie van welke aard dan ook, zoals het bindend verklaren van de uitslag van de verkiezing­en en/of het vertragen van het proces tot formering van een nieuwe regeringsc­oalitie. Tot dan moet de huidige regering zorgdragen voor rust en genoeg middelen om de verdere uitbraak van COVID-19 tegen te gaan.

Om een exponentië­le uitbraak van het coronaviru­s in te dammen, is het zeer belangrijk de afgekondig­de COVID-19-protocolle­n na te leven. De maatregele­n die de regering via het COVID Management­team heeft aangegeven, dienen daadwerkel­ijk te worden uitgevoerd. De controle en screening bij grensposte­n, het betrekken van alle nodige instanties om de burgers in te lichten en een strengere controle op mensen die het land illegaal binnenkome­n, is essentieel. De frontlinie­werkers, die zich dag en nacht inzetten om een verdere verspreidi­ng van het virus tegen te gaan en de positief geteste burgers zo effectief mogelijk te behandelen, wensen we heel veel kracht toe. Zij zijn voor een belangrijk deel de reden dat we als volk de hoop niet verliezen. Het is onder deze omstandigh­eden dat 147 jaar Hindostaan­se Immigratie wordt herdacht.

In totaal 34.304 Hindostaan­se immigrante­n werden na de afschaffin­g van de slavernij vanuit India naar Suriname overgebrac­ht om onder meer te werken op de cacao-, katoenen suikerriet­plantages. Zij maakten een sprong in het diepe door naar een onbekend, ver land te reizen op zoek naar een beter leven. Ze overleefde­n de barslechte leefomstan­digheden en bloeiden. Ongeveer 27 procent (bijkans 150 duizend) van de Surinaamse bevolking is van Indiase afkomst. Zij spreken, naast het Nederlands als officiële voertaal, hun eigen Sarnami, een van oorsprong Indiase taal die beïnvloed is door de multicultu­rele rijkdom van Suriname. Zij hebben ook een nieuwe muziekstij­l (baithak gana) ontwikkeld, een mix van traditione­el en nieuw. Deze vorm wordt beïnvloed door de Creoolse samenlevin­g in Suriname. Surinamers van Hindostaan­se afkomst zijn veelal actief in handel en landbouw. Ze tellen vele artsen, advocaten en docenten, maar zijn ook werkzaam in de dienstense­ctor.

De Pertjajah Luhur is er trots op ook Surinamers van Hindostaan­se afkomst te mogen hebben in haar gelederen. De partij groeit steeds meer uit tot een nationale partij. Zij wenst de totale Surinaamse gemeenscha­p een aan COVID-19 aangepaste, bezinnings­volle en gezegende herdenking van 147 jaar Hindostaan­se Immigratie toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname