Times of Suriname

Corona-uitbraak na Suikerfees­t in Duitsland: massatest onder flatbewone­rs

-

DUITSLAND Zo’n 700 bewoners van een flat in het Duitse Göttingen zijn vanaf gisteren getest op besmetting met het coronaviru­s. Dit vanwege een COVID-19-uitbraak na de viering van het einde van de ramadan door enkele families die in het gebouw wonen. Er zijn al ruim 100 besmetting­sgevallen vastgestel­d en ruim 200 personen zitten in quarantain­e.

Om verdere verspreidi­ng van het virus tegen te gaan, is het openbare leven flink ingeperkt. Zo zijn alle scholen in de stad en daarnaast ook enkele scholen en crèches in het arrondisse­ment gesloten en mag er twee weken niet getraind of gespeeld worden bij sportveren­igingen. Dit omdat veel personen die mogelijk in contact zijn geweest met besmette mensen daar actief zijn, aldus het stadsbestu­ur.

De meeste besmette personen - de teller stond donderdaga­vond op 120, onder wie 49 kinderen - wonen in het flatgebouw. Daar is een mobiel testcentru­m ingericht waar bewoners sinds gistermorg­en worden getest op het virus. “Meerdere grote families liggen aan de basis van deze situatie”, verklaarde burgemeest­er Rolf-Georg Köhler (SPD) dinsdagavo­nd tegenover de Noord-Duitse publieke omroep NDR.

De betrokkene­n schonden volgens hem de hygiënevoo­rschriften en afstandsre­gel van 1,5 meter tijdens privévieri­ngen van het Suikerfees­t op 23 en 24 mei. Een shishabar in de stad speelde naar zijn zeggen ook een ‘nietonbela­ngrijke rol’. Meerdere personen zouden er waterpijp gerookt hebben met hetzelfde mondstuk.

Het is nog onduidelij­k of de schendinge­n van de coronarege­ls een staartje krijgen. De autoriteit­en in Göttingen (een stad met ruimt 120.000 inwoners in de noordweste­lijke deelstaat Nedersakse­n) concentrer­en zich voorlopig op het opsporen van de besmetting­sketen. “Zodra ze wat meer speelruimt­e hebben, zullen ze beslissen tegen wie een administra­tieve procedure wegens overtredin­g van de regels wordt opgestart en wie strafrecht­elijk vervolgd zal worden”, verklaarde een woordvoerd­er van het parket.

De vastgoedbe­heerder van het flatgebouw is gevraagd een hygiënecon­cept op te stellen voor het pand en dat zo snel mogelijk voor te leggen aan het stadsbestu­ur.

De corona-uitbraak in Göttingen is niet de eerste in de deelstaat Nedersakse­n. Half mei gebeurde dat in de omgeving van Leer, nabij de Nederlands­e grens, waar een heropening­savond van een restaurant de oorzaak zou zijn geweest. Minstens 34 personen raakten besmet, 281 gingen thuis in quarantain­e. In Bremerhave­n raakten minstens elf personen, onder wie twee kinderen, besmet na een Suikerfees­tviering. Bij de protestant­se pinksterge­meente in dezelfde stad kregen 29 leden het virus na privéontmo­etingen. Nog eens 29 anderen uit Cuxhaven raakten eveneens besmet. Bremerhave­n overschree­d gisteren de kritische bovengrens van 50 nieuwe infecties per 100.000 inwoners. Dat betekent dat eerdere versoepeli­ngen van de coronarege­ls weer moeten worden ingetrokke­n. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname