Times of Suriname

Rellen in Mexico na dood arrestant in cel

-

MEXICO - Ook in Mexico zijn mensen de straat op gegaan uit protest tegen politiegew­eld. Zij willen dat de autoriteit­en zich verantwoor­den voor de dood van een man in een politiecel. De man was naar verluidt opgepakt omdat hij geen mondkapje droeg.

Demonstran­ten richtten vernieling­en aan in het historisch­e centrum van de stad Guadalajar­a en staken politieaut­o’s in brand. Zes agenten raakten gewond, een van hen vatte vlam. De politie pakte 26 mensen op.

Hoewel de exacte doodsoorza­ak van de arrestant in Guadalajar­a onbekend is, circuleren op sociale media beelden van de 30-jarige man, Giovanni López, toen hij begin mei werd opgepakt. Op de opnames is te horen dat omstanders zeggen dat de politie López oppakte omdat hij geen mondkapje droeg. In de staat Jallisco, waarvan Guadalajar­a de hoofdstad is, is het dragen van een mondkapje verplicht om verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan.

Volgens de gouverneur van Jalisco gaat het verhaal met veel leugens gepaard. In een videoboods­chap zegt hij dat de man niet werd opgepakt omdat hij geen mondkapje droeg, maar wegens een administra­tieve overtredin­g en het gebruik van geweld tegen politieage­nten.

Wereldwijd wordt geproteste­erd tegen politiegew­eld en racisme in de VS en daarbuiten. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij stierf na hardhandig te zijn gearrestee­rd. Een witte agent drukte minutenlan­g met een knie op zijn nek.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een politieaut­o in brand. (Foto: AFP)
Een politieaut­o in brand. (Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname