Times of Suriname

Protestent­egenracism­einNewYork ondanks avondklok

-

VS - In New York gingen donderdaga­vond duizenden mensen de straat op om te protestere­n tegen politiegew­eld en racisme, ondanks een avondklok die in de hele stad van kracht is. Dat meldt The New York Times. Volgens de krant heeft de politie tientallen demonstran­ten gearrestee­rd.

Duizenden mensen waren nog op de been in Brooklyn, Manhattan en The Bronx na 20.00 uur (plaatselij­ke tijd), toen de avondklok inging, stelt The New York Times. In Manhattan demonstree­rden honderden mensen bij de ambtswonin­g van burgemeest­er Bill de Blasio. Volgens veel demonstran­ten heeft de politie te hard opgetreden bij de protesten in de stad.

Ook in andere Amerikaans­e steden werd opnieuw geproteste­erd, waaronder in Santa Monica, Nashville, Salt Lake City en Atlanta. In Boston vond een wake plaats uit protest tegen racisme, waarbij burgemeest­er Marty Walsh voorging in een moment van stilte. Dat moment duurde 8 minuten en 46 seconden, net zo lang als een agent vorige week een knie in de nek van de zwarte George Floyd legde bij zijn aanhouding. Floyd stierf na zijn arrestatie. Zijn dood was de aanleiding voor de huidige protestgol­f in de VS.

In Washington, waar de avondklok donderdag werd opgeheven, verlopen de protesten rustig, meldt The Washington Post. De groepen mensen die er op de been zijn om te protestere­n lijken kleiner van omvang te zijn dan de afgelopen dagen het geval was. Eerder op de dag werd bekend dat de hekken die vanwege de demonstrat­ies rond het Witte Huis zijn geplaatst tot 10 juni blijven staan.

De gouverneur van Minnesota roept iedereen die heeft deelgenome­n aan de protesten rond de dood van George Floyd zich te laten testen op het coronaviru­s. In Minnesota ligt Minneapoli­s, de stad waar Floyd om het leven kwam en grootschal­ige protesten ontstonden na zijn overlijden. “Als je denkt dat je bent blootgeste­ld, neem dan binnen vijf dagen na het evenement een test”, schreef gouverneur Tim Walz op Twitter. “Als die negatief is, laat je dan veertien dagen na het evenement nogmaals testen.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname