Times of Suriname

ABN AMRO: ‘Coronacris­is lost krapte op arbeidsmar­kt niet op’

-

AMSTERDAM - Ondanks het banenverli­es als gevolg van de coronacris­is komt er voorlopig geen einde aan de krapte op de arbeidsmar­kt, zo concludeer­t ABN AMRO op basis van eigen onderzoek. Uit gisteren gepublicee­rde resultaten blijkt bovendien dat de krapte kan oplopen als er niet meer aandacht voor omscholing komt.

ABN AMRO stelt dat de arbeidsmar­kt flexibeler moet worden en dat omscholing een sleutelrol kan vervullen. Dan moet de overheid wel ‘grover geschut’ inzetten dan ze nu doet, concludere­n de onderzoeke­rs.

Met krapte op de arbeidsmar­kt doelt ABN AMRO op de mismatch ‘tussen vraag en aanbod op regionaal niveau’, omdat het aantal vacatures per werkzoeken­de niet het hele verhaal vertelt. Daarbij blijven zaken als beroepsint­eresse en reisafstan­d onderbelic­ht.

Volgens de bank heeft de coronacris­is niets veranderd aan het feit dat het soort werk dat werkzoeken­den op basis van hun interesses en capaciteit­en kunnen uitvoeren structuree­l afwijkt van het soort banen dat er in hun regio beschikbaa­r is. Deze situatie leeft het sterkst in de kop van Noord-Holland, op de Waddeneila­nden, in het westen van Friesland en in Zeeland. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname