Times of Suriname

Meeste besmetting­en COVID-19 vanwege gebrek social distancing Coronaviru­s blijft toeslaan in Suriname

-

PARAMARIBO - Het aantal infecties in Suriname is in het afgelopen weekeinde gestegen naar 122, met nu meer dan 112 actieve gevallen. Het blijkt dat direct contact de meest voorkomend­e manier van de spreiding is. Dit betekent lichaamsco­ntact met een geïnfectee­rd persoon of het niet in acht nemen van de veilige afstand van 2 meter, waardoor tijdens het hoesten speekseldr­uppels van een besmet persoon op het lichaam terechtkom­t van anderen. Het virus komt dan via de mond, ogen en neusholtes in het lichaam van de ander.

Dit bevestigt Cleopatra Jessurun, directeur van het Ministerie van Volksgezon­dheid. “Overall zien wij dus dat door droplets is gebeurd. Dat wil zeggen: die nabije contacten waarbij er geen rekening is gehouden met de publieke gezondheid­szorgmaatr­egelen”, zegt Jessurun. De andere vorm van besmetting is via contaminat­ie van de omgeving. Dit was het geval in een handelszaa­k in Albina. Dit gebouw zorgde voor een cluster aan besmetting­en en wordt beschouwd als de besmetting­sbron van een aantal mensen dat momenteel positief is getest op COVID-19. “De contaminat­ie in deze is merendeels geweest, omdat het verspreid was in het gebouw op zichzelf”, legt Jessurun uit.

Er is intussen goed zicht op het spoor dat het virus heeft ‘afgelegd’ op Surinaams grondgebie­d. Er is sprake van ‘Code Rood’ voor het totale grondgebie­d van Suriname, maar een duidelijke lijn is toch te volgen vanuit Albina naar Paramaribo, richting de Brownsweg en de dorpen Klaaskreek en Njung Jacobkondr­e. Veiligheid­s- en gezondheid­swerkers zijn in het gebied en hebben vele testen afgenomen waarvan enkele positief waren. Sommige personen waren reeds symptomati­sch nog voordat zij getest waren. Over het algemeen gaat het om milde ziektebeel­den die onschuldig lijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname