Times of Suriname

Coronaviru­s in Suriname: “We hebben niet genoeg apparatuur”

-

AMSTERDAM/PARAMARIBO Suriname zit in een gedeelteli­jke lockdown na een snelle uitbraak van het coronaviru­s. De lockdown geldt vanaf 18.00 uur tot 06.00 uur. Medici en experts maken zich zorgen over de medische middelen in het land. Er zijn maar 40 ICbedden in het hele land.

Chander Mahabier is chirurg in Nickerie, het district in het westen van Suriname. “Het ziekenhuis wordt volledig klaargesto­omd voor het bestrijden van de coronacris­is”, zegt hij in Nieuws en Co. “Maar we hebben te weinig beschermen­de middelen.” Mahabier werkt op dit moment niet. “Alle geplande operaties zijn afgezegd, alleen spoedgeval­len gaan nog door.” Mahabier reist regelmatig op en neer vanuit Nederland naar Suriname om in het ziekenhuis te opereren.

Het land is sinds 2 juni in lockdown om de verspreidi­ng van het virus tegen te gaan. Ook stuurt Nederland 10 beademings­apparaten. Maar het grootste probleem is de apparatuur en het aantal bedden. “Wij zullen misschien keuzes moeten gaan maken wie wel en niet op de IC mogen worden gered. We hebben gewoon niet genoeg materieel om iedereen te helpen.” De arts maakt zich zorgen over de situatie. “Ik heb me gemeld om te helpen bij coronageva­llen.” Hij wil iedereen met medische kennis over het virus oproepen om in Suriname te helpen. “De bereidheid is groot. Desnoods help ik ze zelf hierheen te komen.”

(Npradio1.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname