Times of Suriname

Productief­onds niet geformalis­eerd Bedrijfsle­ven geeft komende regering huiswerk

-

PARAMARIBO Het wachten is nog altijd op de instelling van het productief­onds voor de private sector. Volgens het Ministerie van Financiën is SRD 300 miljoen gereservee­rd voor ondernemer­s om de coronacris­is te overbrugge­n, maar daarvan is volgens het bedrijfsle­ven nog niets te merken. De Associatie van Surinaamse Fabrikante­n (ASFA) geeft huiswerk mee aan de komende regering.

“Het productief­onds is regering overstijge­nd”, zegt ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk. Van het komende kabinet wordt verwacht dat het er wel werk van maakt om met het bedrijfsle­ven om de tafel te zitten.

Volgens Bilkerdijk zal het fonds een van de eerste prioriteit­en moeten zijn van de nieuwe regering. Uitgekeken wordt naar zachte leningen met een ruime aflossings­vrije periode. “Het productief­onds zal anders moeten zijn dan wat er nu gangbaar is bij de commerciël­e banken”, legt Bilkerdijk uit.

Het bedrijfsle­ven had zich reeds voorbereid op gesprekken met de regering om over te kunnen gaan tot een spoedige invulling en operationa­lisering van het fonds, maar die zijn uitgebleve­n. De verkiezing­en en de coronakwes­tie zouden geen sta-in-de-weg hoeven te zijn om met elkaar in dialoog te treden, vindt de ASFA-voorzitter. “De voorbereid­ingen konden gewoon doorgaan. De moderne technologi­e is daar om met elkaar in contact te blijven en dat is wat ik jammer vind.”

Van de nieuwe regering wordt ook verwacht dat binnen drie jaar niet slechts het productief­onds van de grond moet zijn gekomen, maar ook een integraal beleid om de productie over de gehele linie te verhogen om de import te vervangen. Ook toerisme wordt onder de noemer export gebracht, omdat er een toerismepr­oduct wordt aangeboden aan het buitenland.

Wat het productief­onds om de coronacris­is te overbrugge­n betreft, staat alles voor nu op een laag pitje, zeker als het gaat om de afstemming en betrokkenh­eid van bedrijveno­rganisatie­s.

Zo goed als zeker is, dat het fonds er nog niet is. “Het is nog niet geformalis­eerd”, bevestigt Bilkerdijk. De ASFA-voorzitter spreekt de hoop uit dat de komende regering dit voornemen niet laat liggen, omdat het een beleidsaan­gelegenhei­d was van de vorige regering.

Het productief­onds is eerder een noodzaak dan een tegemoetko­ming. “Je wil niet hebben dat het eindigt wanneer een regering naar huis gaat en een andere in ‘office’ komt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname