Times of Suriname

Wereld Oceanen Dag

-

Wereld Oceanen Dag is ingesteld door de Verenigde Naties naar aanleiding van het Klimaatver­drag dat werd afgesloten en onderteken­d tijdens de ‘Top van de Aarde’

in 1992 in Rio de Janeiro. Op 8 juni is het ieder jaar daarom Wereld Oceanen Dag

Summit)

(World Oceans Day).

Oceanen zijn belangrijk voor de voedselzek­erheid en gezondheid, het voortbesta­an van alle leven en de veerkracht van het klimaat die van cruciaal belang zijn voor de biosfeer. Wereld Oceanen Dag is uitgeroepe­n om in de internatio­nale gemeenscha­p hier aandacht voor te vragen. De aandacht gaat onder andere uit naar problemen die worden veroorzaak­t door vervuiling van de oceanen door onder andere plastic, olie, uitlaatgas­sen, sigaretten en geluid.

Een oceaan is een min of meer zelfstandi­ge wereldzee tussen de continente­n en kan meerdere (kleinere) zeeën bevatten.

Er zijn vijf oceanen op aarde. Deze zijn allemaal met elkaar verbonden en vormen zo samen één grote massa zoutwater. De oceanen en zeeën nemen in totaal 72 procent van het oppervlak van de aarde in (~3.6 x 108 km2), waarvan de oceanen met 71 procent het leeuwendee­l vormen. Het land (het geheel van de continente­n en eilanden) maakt de rest uit. De oceanen omvatten 97 procent van al het water op Aarde. Volgens oceanograf­en is maar 5 procent van de oceanen verkend. Totaal is er ongeveer 1,3 miljard kubieke kilometer met een gemiddelde diepte van 3682 meter. In verschille­nde perioden in het verleden waren alle continente­n met elkaar verbonden. Men spreekt dan van superconti­nenten, die omringd waren door superocean­en.

Sinds het vastleggen van de grenzen van de Zuidelijke Oceaan door de Internatio­nale Hydrografi­sche Organisati­e in 2000, worden er vijf oceanen onderschei­den (in volgorde van grootte):

De Grote of Stille Oceaan, in Amerika beter bekend als Pacific Ocean, (vroeger Stille Zuidzee genoemd) Begrensd door de Noordelijk­e IJszee, de westkust van Noord- en Zuid-Amerika, de Atlantisch­e, de Zuidelijke en Indische Oceaan, de oost- en noordoostk­ust van Australië, de Indonesisc­he archipel en de oostkust van Azië. De totale oppervlakt­e bedraagt 155.557.000 vierkante kilometer. De voornaamst­e eilandgroe­pen in de Grote Oceaan zijn Polynesië, Melanesië en Micronesië. Bij het eiland Guam ligt de diepste trog van de wereld; de Marianentr­og. Deze werd in 1960 ontdekt en verkend met de bathyscaaf Trieste tot op een diepte van 10.916 meter. De Atlantisch­e Oceaan - begrensd door de Noordelijk­e IJszee, de west- en zuidkust van Europa, de noorden westkust van Afrika, de Indische, Zuidelijke en Grote Oceanen en de oostkust van Zuid- en Noord-Amerika.

(Earth

Oppervlakt­e: 76.762.000 vierkante kilometer. De Indische Oceaan - begrensd door de zuidkust van Azië, de Indonesisc­he archipel, de west- en zuidkust van Australië, de Grote, Zuidelijke en Atlantisch­e Oceanen en de oostkust van Afrika. Oppervlakt­e: 68.556.000 vierkante kilometer. De Zuidelijke Oceaan (ook Antarctisc­he Oceaan genoemd) - begrensd door de kust van Antarctica enerzijds, en de Atlantisch­e, Indische en Grote Oceanen anderzijds. De grens met deze oceanen ligt op 60° zuiderbree­dte. Oppervlakt­e: 20.327.000 vierkante kilometer. De Noordelijk­e IJszee (ook Arctische Oceaan genoemd) begrensd door de Atlantisch­e Oceaan, de noordkust van Noord-Amerika, de Grote Oceaan en de noordkust van Azië en Europa. Oppervlakt­e: 14.056.000 vierkante kilometer.

Soms wordt er ook gesproken over zeven oceanen. In dit geval zijn dan de Grote of Stille Oceaan en de Atlantisch­e Oceaan ter hoogte van de evenaar verder onderverde­eld in een Noordelijk en Zuidelijk deel.

Het water in de vijf oceanen circuleert over de hele aarde door middel van zeestromin­gen: de thermohali­ene circulatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname