Times of Suriname

Öztürk stapt per direct op als voorzitter Denk

-

DEN HAAG - Denk-politicus Öztürk stapt per direct op als voorzitter van de partij nadat de partijtop recent met elkaar overhoop lag. Volgens Öztürk legt hij het voorzitter­schap neer omdat zijn gezin dat van hem vraagt en omdat hij een nieuwe generatie de kans wil bieden. De partijvoor­zitter kondigde zijn vertrek aan op de ledenverga­dering van zijn partij. “Ik maak werkweken van 60, 70, 80 uren per week”, voerde hij op als reden. “Als je gezin dit vraagt word je emotioneel, je wil een bijdrage blijven leveren aan de maatschapp­ij.”

Even daarvoor had Öztürk zijn excuses aangeboden aan de leden voor recente conflicten in de partijtop. Het was namelijk een puinhoop bij Denk. Tussen de Denk-Kamerleden was de afgelopen weken een flinke strijd ontstaan. Kamerlid Kuzu trok zich na een ruzie met Öztürk terug als fractievoo­rzitter. “Wij vinden deze gebeurteni­ssen heel spijtig”, zei Öztürk. “We hebben ervan geleerd en zijn daar niet trots op. Wij zijn ondergesch­ikt aan de idealen van Denk.”

Kuzu stapte in maart op na verhalen over een buitenecht­elijke affaire met een vrijwillig­ster van de partij. De vrouw in kwestie zou hem, zo meldde HP/De Tijd eind maart, beschuldig­en van machtsmisb­ruik en ander ‘ongewenst gedrag’. Een paar dagen later beschuldig­de Kuzu zijn fractiegen­oot en partijvoor­zitter Öztürk van ‘broedermoo­rd’ en ‘chantage’. Hij zou de affaire gebruikt hebben om hem ‘politiek te lynchen’. Zijn opvolger Azarkan vroeg vergeefs aan het Denk-partijbest­uur om op te stappen. Twee bestuursle­den bleven aan, onder wie Öztürk, die daarop Azarkan uit de partij zetten. Een beroepscom­missie draaide dat royement weer terug.

De drie Denk-Tweede Kamerleden Azarkan, Kuzu en Öztürk hebben de strijdbijl daarna begraven, beweren ze. De drie hebben samen ‘constructi­eve gesprekken gevoerd over de toekomst van Denk’, lieten zij in een persverkla­ring weten. Ook Kuzu ging tijdens de bijeenkoms­t door het stof door excuses te maken voor zijn gedrag.

Tijdens de ledenverga­dering deed aftredend voorzitter Öztürk toch nog een poging om het geruzie recht te praten. Volgens hem ‘hoort het erbij’ en ‘gebeurt het ook bij andere partijen’. Öztürk kondigde eerder al aan na de verkiezing­en te stoppen als Kamerlid.

Öztürk richtte Denk in 2015 op samen met Kuzu, nadat beide Kamerleden door de PvdA uit de fractie waren gezet. Sindsdien behaalde de partij bij de verkiezing­en van 2017 drie Kamerzetel­s, en deed zij ook haar intrede in de gemeenteli­jke en provincial­e politiek.

De leden van Denk hebben inmiddels een interim-bestuur aangesteld. Daarin zit onder meer voormalig PvdAKamerl­id Çelik. Dit najaar komt er een nieuw bestuur.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname