Times of Suriname

Protesten tegen racisme in Zwolle en Maastricht

-

MAASTRICHT - Het protest tegen racisme in het park De Griend aan de Maas in Maastricht is met een goed gevuld park begonnen. Naar schatting zijn er zo’n 1000 mensen op het protest afgekomen. De gemeente had een maximum van 2400 bezoekers gesteld om verspreidi­ng van het coronaviru­s te voorkomen.

De meeste mensen zitten op het gras, zoals door de organisati­e is gevraagd. Er zijn cirkels getekend waarin mensen plaats kunnen nemen om de 1,5 meter afstand te bewaren. “We hopen mensen wakker te kunnen schudden en willen mensen in VS laten zien dat we hen steunen”, zei een van de organisato­ren. De organisati­e wilde de manifestat­ie aanvankeli­jk op het Vrijthof in het stadshart houden. Maar daarvan is afgezien omdat dat plein te klein is bij een te grote toeloop. In overleg met het stadsbestu­ur is daarom gekozen voor het park De Griend aan de Maas, waar meer uitwijkmog­elijkheden zijn.

Het is de tweede manifestat­ie tegen racisme in Maastricht. Afgelopen maandag deden zo’n honderd mensen mee aan een Black Lives Matter demonstrat­ie. Die was toen op de Markt in Maastricht.

Ook in Zwolle werd zondag geproteste­erd. Daar hebben zich honderden betogers verzameld. Ze vormen om 15.00 uur een zwart hart waarvan een foto vanuit een drone gemaakt wordt.

De demonstrat­ie Wezenlande­npark in is het een initiatief van de Zwolse homogemeen­schap. Met een stil en ingetogen protest sluiten ze aan bij betogingen in de Verenigde Staten. Lhbti’ers weten net als de zwarte gemeenscha­p in de Verenigde Staten wat het is om niet gelijkwaar­dig behandeld te worden, aldus de woordvoerd­er.

Burgemeest­er Peter Snijders van Zwolle stak voorafgaan­d aan de manifestat­ie in een tweet de betogers een hart onder de riem. Hij noemde het “een belangrijk grondrecht om je mening te kunnen uiten tegen discrimina­tie”. De manifestat­ie duurt tot ongeveer 15.30 uur. De gemeente Zwolle heeft een maximum aantal betogers ingesteld van 2.400 in verband met coronarich­tlijnen. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname