Times of Suriname

“Stadhuispl­ein is vol, ga naar huis”

Gemeente Eindhoven over demonstrat­ie:

-

EINDHOVEN - Honderden betogers zijn zaterdagav­ond samengekom­en op het Stadhuispl­ein in Eindhoven voor een antiracism­edemonstra­tie. Nog eens honderden stonden in door de gemeente ingerichte ‘bufferzone­s’ aan de zijkant van het plein. De gemeente Eindhoven schat dat er 1700 mensen aan de manifestat­ie hebben meegedaan.

De organisati­e riep mensen al snel op om niet meer te komen. Ook de gemeente heeft aangegeven dat het vol is. “Stadhuispl­ein is vol! Ga naar huis.” Zo’n duizend mensen demonstrer­en vanaf vijf uur op het plein.

De organisati­e had op zo’n 750 mensen gerekend, maar dat was een grove onderschat­ting, zo bleek. Vrijdag had burgemeest­er John Jorritsma gezegd maximaal 700 mensen toe te laten.

Net als in vele andere steden worden door de demonstran­ten allerlei borden opgehouden met oproepen een eind te maken aan racisme. “Ik ben heel blij met opkomst”, zegt Perle Miangue, een van de organisato­ren. “Het is echt nodig. Ik heb een zoontje en ik moet hem al vertellen dat hij op zijn hoede moet zijn. Ik ben bij een eerdere demonstrat­ie al uitgemaakt voor k*nkerzwarte die moet oprotten naar zijn eigen land. Ik ben geboren en getogen in Eindhoven hè. De overheid bagatellis­eert het. Het is geen klein verschijns­el.” En weg is zij, naar de microfoon. “Mensen, houd afstand. Ik ben trots op de opkomst, maar houd afstand.”

Kort na aanvang hielden de betogers een stilteprot­est, waarbij zij een vuist gebald in de lucht hielden. Burgemeest­er John Jorritsma was positief over het verloop: “Ik heb vooraf gewezen op de eigen verantwoor­delijkheid van de organisati­e en de deelnemers. Ze hebben laten zien dat demonstrer­en in deze tijd van corona mogelijk is, met de nodige aanpassing­en, respect voor elkaar en elkaars gezondheid. Daar ben ik trots op.” Er is niemand aangehoude­n.

Eerder op zaterdag werd ook in Tilburg een manifestat­ie tegen racisme gehouden. Daar kwamen circa 700 mensen op af. De betoging verliep daar ordelijk. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname