Times of Suriname

Waarom India de lockdown versoepelt ondanks recordaant­al besmetting­en

-

INDIA-India versoepelt maandag veel maatregele­n omtrent de lockdown, waar het land inmiddels al ruim twee maanden in zit. Ondertusse­n grijpt het coronaviru­s, na een aanloopper­iode, rap om zich heen in het land. Waarom heropent India zijn samenlevin­g op het moment dat de pandemie op zijn hoogtepunt lijkt?

Vanaf maandag zijn onder meer restaurant­s, winkelcent­ra en gebedshuiz­en in India weer open voor bezoekers. Het Indiase kabinet kondigde dat zaterdag aan, op dezelfde dag waarop het dagelijkse aantal nieuwe besmetting­en in het land voor het eerst boven de tienduizen­d uitkwam. Het ging om 10.438 gevallen.

Premier Narendra Modi stipte eerder al aan dat de uitbraak in zijn land nog niet onder controle is, maar waarschuwd­e dat het langer op slot houden van de samenlevin­g en met name de economie mogelijk meer schade zou aanrichten.

Veel Indiërs zijn werkzaam in en afhankelij­k van de branches die het hardst worden geraakt door de coronacris­is. Door de sluiting van winkels en restaurant­s werd voedsel nog schaarser en moeilijker verkrijgba­ar, terwijl Indiërs ook niet meer op de vrijgevigh­eid van religieuze instelling­en konden rekenen. Miljoenen Indiërs verloren door de coronacris­is hun baan en moesten noodgedwon­gen de steden verlaten en terugkeren naar hun geboortedo­rpen. Daardoor bereikte het coronaviru­s ook de afgelegen dorpen. In eerste instantie dook het virus vooral in de dichtbevol­kte steden op. De steden kregen te maken met een werknemers­tekort en omzetdalin­gen in branches die nog wel draaien, waardoor veel winkels en bedrijven alsnog failliet gingen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname