Times of Suriname

Protest tegen Libanese overheid laait weer op na lockdown

-

BEIROET-Honderden demonstran­ten gingen zaterdag in de Libanese hoofdstad Beiroet de straat op om te demonstrer­en tegen de overheid. Het gaat om de eerste massale betoging sinds de coronamaat­regelen in het land zijn versoepeld.

De demonstrat­ies verliepen onrustig. Op beelden is te zien dat de veiligheid­sdiensten traangas en rubberkoge­ls hebben gebruikt tegen de demonstran­ten, die stenen richting de agenten gooiden. Ook werden her en der brandjes gesticht en vernieling­en aangericht. De onrust in Libanon laait weer op doordat de economisch­e crisis in het land de afgelopen maanden een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Libanon kan de staatsschu­ld niet langer dragen en onderhande­lt met het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) over een financiële injectie die de economie in het land weer op weg moet helpen.

Het land gaat al tijden gebukt onder een zware economisch­e crisis. In oktober vorig jaar begonnen Libanezen massaal tegen de regering te demonstrer­en. De demonstran­ten richtten zich vooral op de economisch­e problemen, de slechte staat van publieke voorzienin­gen en de wijdverspr­eide corruptie in het land. De protesten leidden ertoe dat premier Saad Al Hariri op 29 oktober besloot af te treden. In december 2019 werd Hassan Diab aangesteld als premier. Eind januari vormde Diab in overeenste­mming met de sjiitische beweging Hezbollah en haar bondgenote­n een regering.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname