Times of Suriname

Bedrijf noemt opblazen van 46 duizend jaar oud Aboriginal-erfgoed ‘misverstan­d’

-

WEST-AUSTRALIE - Het Brits-Australisc­he mijnbouwbe­drijf Rio Tinto heeft eind mei stokoude rotsschuil­plaatsen van de oorspronke­lijke bevolking van West-Australië opgeblazen, toen getracht werd om een ijzerertsm­ijn uit te breiden. Volgens directeur Chris Salisbury gaat het om een misverstan­d, schrijft The Guardian.

Rio Tinto wordt in de Australisc­he pers gefileerd om de fout in de regio Pilbara, waarbij veel Aboriginal­erfgoed van om en nabij de 46.000 jaar verloren ging. Tot dusver is nergens op Australië een plaats gevonden die verder terug dateert.

Het wordt het bedrijf niet in dank afgenomen dat de operatie is doorgezet, terwijl de oorspronke­lijke eigenaren van de plaatsen, de Puutu Kunti Kurrama en Pinikura stammen, negen dagen voor de explosie er pas lucht van kregen.

Belangenor­ganisaties die voor hun rechten opkomen, konden het bedrijf niet meer op andere gedachten brengen. De oorspronke­lijke bewoners noemen het verlies “zielvernie­tigend”, aldus The Guardian.

De plaatselij­ke overheid had wél toestemmin­g gegeven voor de explosies, net als de minister voor Aboriginal­zaken van West-Australië.

Dat gebeurde echter in 2013: een jaar later werden, tijdens een door Rio Tinto goedgekeur­de archeologi­sche zoektocht, sporen van de mensheid gevonden van tienduizen­den jaren terug, uit onder meer de ijstijd.

Meer dan zevenduize­nd vondsten werden gedaan. Het hoogtepunt was een 28.000 jaar oud geslepen kangoeroeb­ot. DNA-tests leidden de vondsten terug naar de Puutu Kunti Kurrama en Pinikurabe­volking.

Het bedrijf was dus op de hoogte van de culturele waarde van de plaats voor de oorspronke­lijke bewoners van Australië. Salisbury zegt echter dat er een “jammerlijk misverstan­d” heeft plaatsgevo­nden, maar gaat daar niet verder op in. “We moeten onze relatie met de voormalige eigenaren repareren.”

(Nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname