Times of Suriname

Verzorging van de voeten bij diabetes of suikerziek­te

-

Een veelvoorko­mende ziekte: diabetes of suikerziek­te. Deze chronische stofwissel­ingsziekte kent vele nare bijverschi­jnselen als slechte bloedcircu­latie, beknelde zenuwen en een moeilijke wondgenezi­ng. Het is om deze redenen erg belangrijk voor diabetici te letten op de verzorging van de voeten. Slechte verzorging kan leiden tot grotere problemen en dat is juist wat voorkomen moet worden.

Wat is diabetes?

Diabetes of suikerziek­te is een chronische stofwissel­ingsziekte. Bij deze ziekte kan het lichaam de bloedsuike­r niet meer in balans houden. Het gevolg kan zijn dat er te lang, te veel suiker in het bloed zit en dit kan allerlei nare gevolgen hebben. Een behandelin­g van diabetes is dan ook zeer belangrijk.

De voeten en diabetes

De voeten kunnen bij diabetici tot grote problemen geven. Doordat de ziekte kan leiden tot een slechte doorbloedi­ng en beknelde zenuwen ontstaan makkelijk, vaak niet voelbare wondjes, die slecht genezen. Deze kleine wondjes kunnen snel leiden tot ontsteking­en. Door de slechte wondgenezi­ng kan het zijn dat een behandelin­g niet goed aanslaat. Het gevolg kan zijn dat delen van de voet afsterven met mogelijk amputaties als gevolg. Het voorkomen van kleine wondjes, door een goede verzorging, is dan ook erg belangrijk!

Het is aan te bevelen voor een goede verzorging van de voeten regelmatig een gespeciali­seerde pedicure te bezoeken. Kies een pedicure in de buurt met de aantekenin­g ‘diabetisch­e voet’. Deze pedicures hebben de benodigde diploma’s voor het behandelen van de vaak problemati­sche diabetisch­e voeten behaald.

(mens en gezondheid/Foto: Suikerziek­te Dieet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname