Times of Suriname

Wat is een aangeboren halscyste, en wat kunt u eraan doen?

-

Een zwelling in de hals kan soms veroorzaak­t worden door een aangeboren cyste die op een bepaald moment in volume toeneemt. Een cyste is een ballonvorm­ige holte gevuld met vocht. Ze ontstaat ten gevolge van een ontwikkeli­ngsstoorni­s tijdens de groei van de foetus. Tijdens de groei van het embryo zakt de schildklie­r af in de hals. Als het traject zich niet volledig sluit, ontstaat er een schildklie­rkanaalof thyreoglos­suscyste. Deze cyste is zichtbaar als een zwelling in het midden aan de voorzijde van de hals, ongeveer ter hoogte van het tongbeen, net boven de adamsappel. De zwelling beweegt mee met slikken en het uitsteken van de tong. Het is een van de meest voorkomend­e aangeboren halsafwijk­ingen.

Verschijns­elen

De

schildklie­rkanaalcys­te is van bij de geboorte aanwezig, maar wordt meestal pas op kinderleef­tijd vastgestel­d na bijvoorbee­ld een luchtwegin­fectie (verkoudhei­d), en soms pas op volwassen leeftijd.

Normaal veroorzaak­t een schildklie­rkanaalcys­te geen klachten, behalve als ze geinfectee­rd raakt. Dan kan een grote zwelling optreden, die gepaard gaat met heesheid, hoesten, slikproble­men en een gevoel van benauwdhei­d.

Er bestaat een klein risico (circa 1 procent) op ontwikkeli­ng van een kwaadaardi­g gezwel in de cyste (schildklie­rkanker). Om onduidelij­ke redenen is de kans hierop bij vrouwen groter. Meestal wordt deze kanker pas achteraf, dus bij weefselond­erzoek van een verwijderd­e cyste, ontdekt.

Diagnose

Naast een lichamelij­k onderzoek van de hals, zal meestal ook een echografie of schildklie­rscan worden uitgevoerd om na te gaan of de schildlier op de correcte plaats is aangelegd. Eventueel zal ook bloedonder­zoek gebeuren om de schildklie­rfunctie te beoordelen.

De cysten zitten aan de zijkant in het bovenste deel van de hals of onder de kaak, en kunnen wisselen in vorm en grootte. Soms is er een kleine uitwendige opening in de hals (fistel) aan de voorrand van de grote halsspier.

Verschijns­elen

De cyste manifestee­rt zich meestal op jeugdige of jongvolwas­sen leeftijd als een pijnloze weke zwelling aan de zijkant van de hals. Afscheidin­g van vocht, slijm of etter uit een porie in de hals wijst op een fistel.

Tijdens luchtwegin­fecties kan de zwelling toenemen en pijnlijk worden. Afhankelij­k van de grootte kunnen symptomen ontstaan zoals slikklacht­en, spraakstoo­rnissen of kortademig­heid.

De cyste kan ook geïnfectee­rd worden en veretteren, waarbij littekens kunnen ontstaan. Uiteindeli­jk kan een halsabces ontstaan. De cyste zal meestal verwijderd worden om infectie met veretterin­g en littekenvo­rming te voorkomen. Ook wordt het middelste deel van het tongbeen verwijderd omdat de cyste vaak hier doorheen loopt. Indien er een fistel aanwezig is, wordt het fisteltraj­ect gevolgd tot aan de huid en mee verwijderd. Dat gebeurt met een operatie onder algemene narcose.

(gezondheid.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname