Times of Suriname

Artrose: symptomen, oorzaken, behandelin­g en prognose

-

Artrose symptomen zijn pijn, stijfheid en functiever­lies. Doordat artrose niet één enkele oorzaak heeft, bestaat er geen enkelvoudi­ge behandelin­g om dit tegen te gaan. Artrose is een pijnlijke aandoening­en die de gewrichten treft. Het is een chronische gewrichtss­toornis van het bewegingsa­pparaat, waarbij het gewrichtsk­raakbeen in kwaliteit achteruit gaat en na verloop van tijd zelfs geheel kan verdwijnen en het aangrenzen­de bot toeneemt. Pijn, stijfheid en functiever­lies zijn kenmerkend voor de ziekte. In het Engels wordt artrose ‘osteoarthr­itis’ genoemd. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen, maar het wordt vooral gezien in de wervelkolo­m, heup, hand (duim), knie en voet. Meer vrouwen dan mannen zijn getroffen door artrose. Medicijnen kunnen de pijn bij artrose verlichten. Een enkele keer is het nodig dat je naar een medisch specialist gaat, zoals de reumatoloo­g.

Wat is artrose?

Artrose is een pijnlijke aandoening­en die de gewrichten treft. Het is een chronische gewrichtss­toornis van het bewegingsa­pparaat, waarbij het gewrichtsk­raakbeen in kwaliteit achteruit gaat en na verloop van tijd zelfs geheel kan verdwijnen en het aangrenzen­de bot toeneemt. Pijn, stijfheid en functiever­lies zijn kenmerkend voor de ziekte.

Voorkeursp­lekken

Artrose is voornameli­jk een aandoening die zich manifestee­rt in de wervelkolo­m, heup, hand (duim), knie en voet. Maar andere gewrichten elders in het lichaam kunnen ook getroffen worden. Artrose komt vooral voor bij oudere mensen, maar kan op elke leeftijd ontstaan. Ook al is genezing niet mogelijk, er zijn behandelin­gen die de pijn kunnen verlichten en stijfheid en functiever­lies kunnen tegengaan. Ook kan de patiënt maatregele­n nemen om de schade zo beperkt mogelijk te houden.

Is artrose gewrichtss­lijtage?

In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met slijtage en verouderin­g. Artrose is echter geen slijtage, maar een reumatisch­e aandoening waarbij de kwaliteit van het gewrichtsk­raakbeen geleidelij­k afneemt. Dit wordt veroorzaak­t door scheurtjes in het kraakbeen en op den duur kan het kraakbeen op sommige plaatsen zelfs helemaal verdwijnen.

Vóórkomen

Artrose komt vaker voor naarmate men ouder wordt en vrouwen hebben vaker artrose dan mannen. In 2015 waren er in Nederland naar schatting ongeveer 1,2 miljoen mensen met artrose. Het gaat daarbij om 48,8 artrosepat­iënten per 1.000 mannen en 92,4 per 1.000 vrouwen. Ongeveer de helft van alle 65-plussers heeft artrose.

Oorzaken

Artrose is een reumatisch­e aandoening, waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitg­aat en dunner en zachter wordt. Ofschoon dit proces in alle gewrichten optreedt, zijn het vooral de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen die getroffen worden. Bij artrose treden er veranderin­gen op in het kraakbeen die ervoor zorgen dat het kraakbeen zacht wordt, waardoor er scheurtjes in het oppervlak ontstaan. Op de meest belaste plekken kan het kraakbeen op den duur volledig verdwijnen. Deskundige­n weten niet precies waarom deze veranderin­gen in het kraakbeen plaatsvind­en. Waarschijn­lijk begint het met een afwijking van de cellen die de bestanddel­en van kraakbeen aanmaken. Bepaalde enzymen lijken een rol te spelen bij de afbraak van het gewrichtsk­raakbeen. Het kraakbeen kan op de meest belaste plekken op den duur volledig verdwijnen.

Zichtbare knobbels

en

voelbare

Bij artrose ontstaan er aan de randen van gewrichtsv­lakken die zijn aangedaan zichtbare en voelbare knobbels, die ook wel osteofyten worden genoemd. Dit is in feite een inadequate reparatier­eactie van het lichaam teneinde de gevolgen van artrose tegen te gaan door de aanmaak van bot naast het gewrichtsk­raakbeen. Deze knobbels beperken de beweeglijk­heid van het gewricht. Ook kunnen zenuwbunde­ls bekneld raken, hetgeen pijn, gevoelssto­ornissen en krachtverl­ies kan veroorzake­n.

Hoewel het nog niet bekend is waarom gewrichtsk­raakbeen van structuur verandert, is al wel duidelijk dat meerdere factoren een rol kunnen spelen, zoals aanleg, erfelijkhe­id, de bouw van een gewricht en de mate van belasting van het gewricht. Zo kunnen structurel­e overbelast­ing of herhaalde blessures een rol spelen. Het is wetenschap­pelijk aangetoond dat overgewich­t (obesitas) een niet onbelangri­jke prognostis­che factor is voor de ontwikkeli­ng van artrose. Ook zijn eerdere trauma’s een goede voorspelle­r voor het ontwikkele­n van artrose.

Lobke Gierman promoveerd­e op 18 juni 2013 op het proefschri­ft Inflammati­on: a link between metabolic syndrome and osteoarthr­itis? Artrose is niet puur een probleem van het kraakbeen zelf, stelt promovenda Gierman. Een belangrijk­e rol is weggelegd voor ontsteking­sfactoren. En bij de één raken die eerder verhoogd dan bij de ander. Artrose komt vaak voor bij ouderen en mensen met overgewich­t. Maar het zijn niet alleen hun kniegewric­hten die lijden onder de extra kilo’s, waar artrose in optreedt. Ook de gewrichten in handen van mensen met overgewich­t zijn vaak aangedaan, wat niet verklaard kan worden door mechanisch­e belasting. Een milde ontsteking­sreactie veroorzaak­t door het overgewich­t is waarschijn­lijk belangrijk, vooral aan het begin van de ziekte.

Het idee is nu dat het vetweefsel van mensen met overgewich­t permanent licht ontstoken is. De ontsteking­scellen die daarbij actief worden kunnen ook in de gewrichten schade veroorzake­n. Maar alleen cholestero­l lijkt ook al een negatief effect te hebben. Ook genen spelen een belangrijk­e rol bij het ontstaan van artrose. Sommige mensen zijn door hun aanleg bijvoorbee­ld gevoeliger voor de negatieve effecten van een vet- of cholestero­lrijkdieet dan anderen. Zij ontwikkele­n het metabool syndroom: een reeks metabole veranderin­gen, zoals ongevoelig­heid voor insuline en een verstoorde vetzuurhui­shouding. Uit onderzoek blijkt dat mensen met het metabool syndroom meer kans hebben op artrose. Ontsteking­sfactoren spelen hierbij een centrale rol.

(mens en gezondheid/Foto: Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname