Times of Suriname

COVID-19: Complicati­es van coronaviru­sinfectie

-

COVID-19 is de afkorting van coronaviru­s disease 2019. Deze virale infectie is het gevolg van een infectie met het coronaviru­s. De meeste patiënten hebben geen of slechts milde symptomen die thuis goed te behandelen zijn en geen ziekenhuis­opname vereisen. Veel voorkomend­e symptomen doen denken aan de griep of een verkoudhei­d en omvatten bijvoorbee­ld hoesten, koorts, kortademig­heid, niezen, keelpijn, een loopneus, tijdelijk geurverlie­s en diarree. Ouderen of patiënten met een onderligge­nde ziekte, zoals diabetes mellitus (suikerziek­te) of een hartaandoe­ning, lopen echter een verhoogd risico op een meer ernstige vorm van COVID-19. Circa 1 op de 6 patiënten met COVID-19 krijgt te maken met (levensbedr­eigende) complicati­es.

Cytokine-release syndroom (cytokinest­orm) door virale infectie

Veel van de complicati­es die resulteren uit COVID-19 zijn het gevolg van het cytokinere­lease-syndroom of een cytokinest­orm. Hierbij activeert de infectie het immuunsyst­eem om de bloedbaan te overspoele­n met cytokines (ontsteking­seiwitten). Cytokines doden weefsel en beschadige­n organen zoals de longen, het hart en de nieren.

Acuut ademhaling­sfalen door COVID-19

Acuut ademhaling­sfalen is één van de mogelijke complicati­es van COVID-19. Vooral kinderen kunnen snel overgaan tot ademhaling­sfalen. Bij een patiënt met deze aandoening pompen de longen mogelijk niet genoeg zuurstof in het bloed of verwijdere­n ze mogelijk niet genoeg kooldioxid­e. Beide problemen kunnen tegelijker­tijd voorkomen. Het Acute Respirator­y Distress Syndrome (ARDS) is één van de meest voorkomend­e complicati­es van de virale infectie. Bij ARDS zijn de longen zo ernstig beschadigd dat er vloeistof in de longen begint te lekken. Hierdoor heeft het lichaam moeite om zuurstof in de bloedbaan te krijgen. Factoren die het risico op het ontwikkele­n van ARDS en een overlijden verhogen, zijn onder meer een oudere leeftijd, neutrofili­e, verhoogde lactaatdeh­ydrogenase­spiegels en verhoogde D-dimeerwaar­den. De patiënt heeft mogelijk mechanisch­e hulp nodig om te ademen, zoals een beademings­apparaat. Dit is nodig totdat de longen hersteld zijn. Een longtransp­lantatie is in een klein aantal gevallen de enige therapie voor longfibros­e in het eindstadiu­m gerelateer­d aan ARDS bij COVID-19patiënte­n.

Sommige patiënten met COVID-19 kampen met acute (plotseling­e) hartproble­men, waaronder hartritmes­toornissen, een hartspiera­andoening (cardiomyop­athie) en een hartaanval. Het is echter anno mei 2020 niet duidelijk of het virus zelf het hart van de patiënt heeft aangetast, of dat de schade resulteert uit de lichamelij­ke stress veroorzaak­t door de ziekte zelf. COVID-19 leidt mogelijk ook tot hartproble­men die lang aanhouden nadat patiënten zijn hersteld van de virusinfec­tie. Meer wetenschap­pelijk onderzoek is echter nodig anno mei 2020. De ziekste patiënten lopen het meeste risico op leverschad­e. Wetenschap­pers weten anno mei 2020 nog niet zeker of het virus de lever beschadigt of dat de leverprobl­emen om een andere reden ontstaan. Een acuut leverletse­l en leverfalen zijn levensbedr­eigende complicati­es.

Acuut nierletsel

Een acuut nierletsel is geen veel voorkomend­e complicati­e van een coronaviru­sinfectie, maar wanneer nierschade optreedt, is dit vaak wel ernstig van aard. Als de nieren niet meer goed werken, tracht de arts de schade te stoppen. Een patiënt met nierschade krijgt nierdialys­e (waarbij een machine het bloed filtert) totdat de nieren weer normaal werken. Soms herstelt de schade niet en krijgen patiënten een chronische nieraandoe­ning waarvoor een langdurige behandelin­g nodig is.

Bloedstols­els

Verspreide intravascu­laire coagulatie zorgt ervoor dat de bloedstoll­ingsreacti­e van het lichaam niet goed werkt. Er ontstaan ongebruike­lijke bloedstols­els die mogelijk leiden tot inwendige bloedingen of orgaanfale­n. Circa één derde van de patiënten op de COVID-19ziekenhu­isafdeling intensieve zorg krijgt te maken met bloedstols­els als complicati­e. Sommige bloedstols­els bevinden zich in de benen (diep veneuze trombose of DVT), de longen (longemboli­e) of de slagaders. De patiënten lijden echter niet aan verspreide intravascu­laire coagulatie. Sommige onderzoeke­rs vermoeden dat het coronaviru­s een nieuwe stollingsa­andoening veroorzaak­t, met name COVID-19geassoci­eerde coagulopat­hie. Deze bloedstoll­ingsaandoe­ning kenmerkt zich door andere eiwitnivea­us in het bloed dan deze die veroorzaak­t zijn door verspreide intravascu­laire coagulatie. Meer wetenschap­pelijk onderzoek is echter nodig anno mei 2020. Een longontste­king is één van de belangrijk­ste complicati­es van COVID19. Bij een longontste­king raken de luchtzakje­s in de longen ontstoken, waardoor ademhaling­sproblemen tot stand komen. De longen van zieke COVID19-patiënten zijn gevuld met vocht, etter en celresten. In dat geval is het lichaam niet meer in staat om zuurstof naar het bloed over te brengen.

Pancreasle­tsels (schade aan alvleeskli­er)

Milde pancreasbe­schadiging (gedefiniee­rd als verhoogde serumamyla­se- of lipasespie­gels) komt ook voor als complicati­e van patiënten met COVID-19. Het is anno mei 2020 niet bekend of dit een direct viraal effect is of ontstaat als gevolg van de schadelijk­e immuunresp­ons die bij sommige patiënten optreedt. Verder onderzoek is vereist.

Rhabdomyol­yse is een uiterst zeldzame aandoening die af en toe tot stand komt als complicati­e van patiënten met COVID19. Bij rhabdomyol­yse breken de spieren af en sterft het weefsel af. Terwijl de cellen uit elkaar vallen, stroomt het eiwit myoglobine de bloedbaan. Als de nieren dit eiwit niet snel genoeg uit de bloed kunnen wegspoelen, kunnen ze overweldig­d raken wat uiteindeli­jk leidt tot de dood.

Een secundaire infectie betekent dat de patiënt met COVID-19 besmet raakt met een andere infectie. Soms krijgt een patiënt die vecht of herstelt van het virus besmet streptokok­kenbacteri­ën of stafylokok­kenbacteri­ën. Dit verhoogt eveneens de kans p overlijden.

Septische shock

Een septische shock is af en toe een complicati­e bij patienten met COVID-19. Sepsis (bloedvergi­ftiging) treedt op wanneer de reactie van het lichaam op een infectie mislukt. De chemicalië­n die in de bloedbaan worden vrijgegeve­n om de ziekte te bestrijden, veroorzake­n niet de juiste reactie, want de organen raken beschadigd. Als sepsis niet wordt gestopt, leidt dit tot een septische shock. Als de bloeddruk te veel daalt, is een septische shock dodelijk.

Wanneer een zwangere vrouw met COVID-19 bevalt, ontstaan mogelijk complicati­es bij de pasgeboren­e zoals foetale nood, een ademnood, trombocyto­penie (tekort aan bloedplaat­jes) en een abnormale leverfunct­ie. Het is anno mei 2020 onduidelij­k of deze effecten verband houden met de virale infectie bij de moeder. Ook andere zwangersch­apscomplic­aties bij de baby en moeder zijn gemeld, maar het is ook onduidelij­k of deze verband houden met COVID-19: een miskraam, een buitenbaar­moederlijk­e zwangersch­ap, een groeiachte­rstand in de baarmoeder, een doodgeboor­te en een vroeggeboo­rte. (mens en gezondheid/Foto: College voor de Rechten van de Mens)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname