Times of Suriname

Platte wratten: symptomen, oorzaken en behandelin­g

-

Platte wratten oftewel vlakke wratten of verruca plana genoemd, worden veroorzaak­t door het humaan papillomav­irus (HPV). Platte wratten zijn goedaardig­e, onschuldig­e gezwellen. Het grootste probleem is dat de meeste mensen die zichtbaar wratten hebben, zich ervoor schamen. De wratten zijn glad en vlak en relatief klein. Ze zijn normaal gesproken enkele millimeter­s groot. Vaak zijn deze lichtbruin van kleur of huidkleuri­g. Vaak bevinden ze zich op het gezicht, de armen of de benen. Platte wratten verwijdere­n kan op diverse manieren, onder meer met stikstof of crème. Er zijn ook allerlei huismiddel­tjes waarmee je kunt proberen van platte wratten af te komen, maar van deze middeltjes staat niet vast dat ze ook echt helpen bij groepjes.

Oorzaken

Wratten worden veroorzaak­t door het humaan papillomav­irus (HPV). Platte wratjes worden vooral veroorzaak­t door HPV type 3, 10, 28 en 49. Het virus veroorzaak­t een verdikking van de bovenste huidlaag. Platte wratten zijn zeer plat, glad en klein in omvang: 2-5 mm groot. Ze kunnen echter in grote hoeveelhed­en aanwezig zijn. Ze zijn meestal pijnloos en verdwijnen spontaan, soms na een paar maanden tot maximaal 2 jaar. Dit hangt samen met de aanmaak van antistoffe­n tegen het specifieke virus. Voordat ze verdwijnen, kleuren ze vaak eerst nog rood als gevolg van een ontsteking­sreactie.

Besmetteli­jk

Het virus is zeer besmetteli­jk en de overdracht van de infectie gebeurt via direct contact met de huid (via een kloofje of wondje) of wanneer je voorwerpen aanraakt die met het virus zijn besmet. Na de besmetting met het virus kan er een platte wrat ontstaan.

Wratten kunnen voorkomen bij mensen van elke leeftijd, maar jongeren tussen 12 en 16 jaar worden het vaakst erdoor getroffen. Geschat wordt dat 20 procent van de schoolkind­eren en ongeveer 10 procent van de algemene bevolking wratten heeft. Mensen met een verzwakt immuunsyst­eem lopen meer kans op het krijgen van wratten.

Het zijn vooral jongeren die er last van krijgen, omdat ze vaak snijwonden of krasjes op hun huid hebben en in nauw contact komen met andere jongeren. Ook kan krabben aan acneplekje­s in het gezicht wondjes veroorzake­n, wat een aangrijpin­gspunt voor HPV kan bieden.

Verzwakt immuunsyst­eem

Mensen met een verzwakt immuunsyst­eem door chronische ziekten, chemothera­pie, radiothera­pie, geneesmidd­elengebrui­k of andere factoren, hebben ook een hoger risico voor HPV. Slechte hygiëne kan ook het risico op wratten vergroten.

Huidirrita­tie door scheren

Huidirrita­tie als gevolg van het scheren vormt waarschijn­lijk één van de belangrijk­ste oorzaken van platte wratjes. Ze manifester­en zich nogal eens als een zwerm met meerdere, soms wel tientallen tot honderd, zeer oppervlakk­ige wratjes.

Niet pijnlijk

De meeste wratten zijn niet pijnlijk, hoewel zij pijn kunnen doen als ze in een gebied aanwezig zijn waar vaak tegenaan wordt gestoten of onder druk staat. Platte wratten zijn goedaardig­e, onschuldig­e gezwellen. Het grootste probleem dat de meeste mensen met wratten hebben is dat ze in verlegenhe­id zijn gebracht door hun uiterlijk.

Behandelin­g

Behandelin­g is niet altijd nodig, aangezien de aandoening self-limiting is. Het natuurlijk­e beloop is enkele maanden tot maximaal twee jaar. Er zijn verschille­nde behandelmo­gelijkhede­n: Behandelin­g met vloeibare stikstof waarbij het wratweefse­l stuk wordt gevroren. De stikstof kan door de (huis)arts worden aangebrach­t door middel van een spray.

Zelfs als de behandelin­g succesvol is, kunnen wratten een onwelkome comeback maken. Dit komt omdat het desbetreff­ende humaan papillomav­irus nog steeds op de loer kan liggen in het lichaam, zolang het eigen afweersyst­eem deze niet heeft opgeruimd.

Er zijn veel huis-, tuin- en keukenmidd­elen om wratten te verwijdere­n, hoewel de meeste ervan niet wetenschap­pelijk zijn onderzocht. Omdat platte wratten vaak in grote aantallen voorkomen in het gelaat, is het een goed idee om contact op te nemen met je huisarts voordat je zelf allerlei producten uitprobeer­t die mogelijk meer kwaad dan goed doen. Houd in gedachten dat de meeste van de populaire huis-, tuin- en keukenmidd­elen zijn bedoeld voor de behandelin­g van één enkele ‘normale’ wrat, geen groepjes platte wratten. Appelazijn of appelcider­azijn kan worden toegepast ter behandelin­g van wratten. Het azijnzuur is corrosief van aard en bovendien helpt de antivirale eigenschap­pen ervan het virus te doden en het genezingsp­roces te versnellen. Bevochtig een watje met appelcider­azijn en breng het op het platte wratje aan. Gebruik een verband of tape om het watje op zijn plaats te houden en laat het ene nacht inwerken. Herhaal dit dagelijks totdat de platte wratten zijn verdwenen. Als je appelacide­razijn aanbrengt op gevoelige gebieden zoals je gezicht of hals, dan moet je het verdunnen met een gelijke hoeveelhei­d water en het daarna gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname