Times of Suriname

Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleade­rs’, maar explosief ontploft in eigen handen

-

Een man uit de Amerikaans­e staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op ‘knappe cheerleade­rs’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesprok­en. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel’, iemand die niet in staat blijkt een seksuele relatie met een vrouw aan te gaan.

Zijn handen zouden in de grasmaaier terecht zijn gekomen. Dat was het verhaal van Carina aan een lokale sheriff nadat hij zich woensdag bij de eerste hulp van de Clinch

Valley Medical Center had gemeld. Hij was één hand kwijt. Hetzelfde gold voor een aantal vingers van zijn andere hand. In zijn nek en gezicht had hij metaalsche­rven.

De autoriteit­en besloten tot een doorzoekin­g van de woning van de gewonde man in Richlands. Hij was al eens veroordeel­d voor het maken van explosieve­n. Daar aangekomen liep een bloedspoor van de oprit naar het huis, omhoog de trap op, naar een slaapkamer. In de kamer vonden ze explosieve­n, roestige spijkers, metalen pijpen en vleesreste­n. Met andere woorden: alles om zelf een bom in elkaar te knutselen en stukken hand van Carina. De rolgordijn­en voor het raam waren beschadigd, een stuk vlees plakte aan het plafond.

Verderop in de straat woont de grootmoede­r van Carina. In een schuur achter dat huis vonden de onderzoeke­rs nog meer aanwijzing­en voor het fabriceren van explosieve­n. Ook lag er een verfrommel­de brief. Daarin werd gesproken over een bomaanslag in een winkelcent­rum en de spanning die hij voelde ‘bij het naderen van een podium van knappe cheerleade­rs’. “Ik zal niet bang zijn voor de consequent­ies, ik zal heldhaftig zijn, ik zal een statement maken net als Elliott Rodgers.”

In 2014 doodde Rodgers zes mensen en verwondde hij er 14 vlakbij Santa Barbara, waarna hij zichzelf van het leven beroofde. Hij liet een manifest achter waarin hij schreef: “Als ik jullie (meisjes) niet kan krijgen, dan vernietig ik jullie”. Rodgers werd daarna een voorbeeld voor jonge, ontevreden mannen die zich afgewezen voelden door het andere geslacht en ‘onvrijwill­ig celibatair’ waren. In Noord-Amerika staat die beweging bekend als ‘incels’, involuntar­y celibates. Ook de aanslag van Chris Harper, die in 2015 een lerares en acht klasgenote­n doodschoot in Oregon, wordt onder die term geschaard. Dat geldt ook voor de gruweldaad van Alek Minassian, die in 2018 in Toronto tien mensen doodreed met zijn bestelbus. Hij reed op een groep voetganger­s in, voornameli­jk vrouwen.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname