Times of Suriname

Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

-

In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordooste­lijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeeld­en is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. “Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. “Maar ik wil gerechtigh­eid.’’

Mirtes Renata is wat ze in Brazilië noemen een ‘guerreira’. Een trotse, dappere vrouw van eenvoudige komaf, die veel offers brengt voor haar gezin. Dinsdagoch­tend vertrekt ze vanuit haar huis in de sloppenwij­k Barro in Recife naar het chique flatcomple­x Maurits van Nassau in het centrum, genoemd naar de Nederlands­e gouverneur van het noordooste­n van Brazilië in de zeventiend­e eeuw. Al vier jaar zorgt ze daar voor het appartemen­t en de kinderen van haar werkgevers, Sérgio Hacker, burgemeest­er van de kustplaats Tamandaré even buiten de stad, en zijn vrouw Sari Corte Real.

Ondanks de coronapand­emie die ook Brazilië in zijn greep heeft, werkt Mirtes gewoon door. Ze heeft het geld nodig en haar bazen willen haar niet doorbetale­n zonder te werken. Ze krijgt het virus zelf ook, vermoedeli­jk aangestoke­n door haar werkgever Sérgio, die in april in zelf-quarantain­e gaat omdat hij besmet is. Ze neemt haar 5-jarige zoontje Miguel mee naar het werk. Scholen en crèches zijn dicht vanwege het coronaviru­s, haar moeder en ‘vaste oppas’ heeft die dag andere verplichti­ngen. Nadat bazin Sari haar vraagt even met de hond te gaan wandelen, voltrek zich een drama: Miguel mist zijn moeder, begint te huilen en wordt opstandig. Sari, die op dat moment net haar nagels laat doen door de manicure, raakt geïrriteer­d.

Miguel opent de deur naar het trappenhui­s en vervolgens die van de lift. Op videobeeld­en die later door de politie worden vrijgegeve­n, is te zien hoe Sari op een van de bovenste knoppen drukt. Miguel komt uit op de negende etage. Hij klimt over een hek en valt 35 meter naar beneden. (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname