Times of Suriname

CHS aan zet in bezwaarsch­rift NDP

-

PARAMARIBO - “Ze kunnen mij niet publiekeli­jk adviseren wat het Onafhankel­ijk Kiesbureau (OKB) moet doen”, reageert OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos, naar aanleiding van het advies voor een herstemmin­g op rr-niveau op drie stembureau­s in Paramaribo. Het gaat hierbij om stembureau­s: 168, 185 en 188. Dit is het advies van hoofdstemb­ureau Paramaribo aan het Centraal Hoofdstemb­ureau (CHS).

Hiermee legt districtsc­ommissaris Mike Nerkust de bal bij het CHS, om een besluit te nemen over het bezwaarsch­rift dat de politieke partij NDP indiende tegen de verkiezing­suitslag in kieskring 1, Paramaribo.

Het aanvankeli­jke verzoek van de NDP was een hertelling van de stemmen in geheel Paramaribo. Het hoofdstemb­ureau ging daarmee niet akkoord, maar kon zich wel terugvinde­n in onvolkomen­heden op de drie desbetreff­ende stembureau­s. Er zijn op de verkiezing­sdag verkeerde stembiljet­ten voor de ressortsra­adsleden aangelever­d. De fout is wel snel gecorrigee­rd en de mensen die reeds hadden gestemd, kregen de kans om opnieuw te stemmen. Volgens de NDP zijn echter niet alle mensen komen opdagen. Dit argument is door het hoofdstemb­ureau steekhoude­nd geacht.

Nerkust was gisteren niet te spreken tijdens de openbare zitting van het hoofdstemb­ureau. Hij uitte zijn misnoegen over tal van beschuldig­ingen die hij sinds 26 mei naar het hoofd toegesling­erd krijgt. Hij is ook niet te spreken over de medewerkin­g van andere verkiezing­sautoritei­ten. Hen is om advies gevraagd over hoe om te gaan met het bezwaarsch­rift van de NDP. Volgens Nerkust waren sommige adviezen constructi­ef, maar in andere gevallen voelde hij zich in de steek gelaten. “Sommige reacties waren constructi­ef, van een andere kwam er geen reactie en weer een andere was een reactie met een dolksteek”, zegt de burgervade­r van Paramaribo, zonder verder in details te willen treden.

“Desalniett­emin hebben we bij de ene niet terug gereageerd, bij de andere helemaal niet gereageerd en de andere een nette brief geschreven. We hebben onze procedure correct afgehandel­d, zoals die afgehandel­d moet worden. Niet iedereen hoeft het ermee eens te zijn, maar dat is het werk dat we hebben gedaan. We hebben ons werk naar eer en geweten gedaan. We hebben niets verduister­d, niemand bevoordeel­d en niemand benadeeld”, aldus een boze Nerkust.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname