Times of Suriname

Inheemsend­orpen gezamenlij­k in strijd tegen COVID-19

-

PARA - De Organisati­e van Samenwerke­nde Inheemse Dorpen in Para heeft met inheemse dorpshoofd­en van het district Wanica en Para gesprekken gevoerd over de landelijke verspreidi­ng van het coronaviru­s. Zij zullen met ondersteun­ing en begeleidin­g van het COVID19Man­agementtea­m maatregele­n treffen om het virus te weren uit hun leefgebied­en.

De dorpen die als collectief de verbondenh­eid zijn aangegaan: Powakka, Matta, Kurupa, Pikin Poika en Kasipora, zijn bereid al het nodige te doen om hun dorpen COVID-19-vrij te houden. Aan het COVID-19Manageme­ntteam hebben zij in dit verband het verzoek gedaan voor om ondersteun­ing bij veiligheid­scontrole op grensposte­n, beschermin­gskleding (PPE), thermoguns, financiële steun voor voeding en drank voor vrijwillig­ers op de grensposte­n, protocolle­n en veiligheid­svoorschri­ften bij calamiteit­en en instructie hoe te handelen als iemand uit hun gebied positief wordt getest

Het gesprek tussen de Organisati­e van Samenwerke­nde Inheemse Dorpen in Para en de dorpshoofd­en heeft virtueel plaatsgevo­nden via Zoom. Het overleg werd mede gevolgd door functionar­issen van het Ministerie van Volksgezon­dheid (onder anderen de directeur Medische Zending en een infectiolo­og), de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisv­esting en de Directeur Nationale Veiligheid.

De deskundige­n zijn ingegaan op vragen over procedure bij besmetting­en en de werking van het COVID19-Noodfonds.

De protocolle­n en veiligheid­svoorschri­ften zullen worden opgestuurd door de Regionale Gezondheid­sdienst en de Medische Zending.

Intussen hebben enkele dorpen in Wanica en Para reeds controlepo­sten geplaatst en worden buitenstaa­nders uit voorzorg voorlopig niet toegelaten tot het dorp.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname