Times of Suriname

Advocaten MH17-verdachte hebben veel meer tijd nodig

-

SCHIPHOL - Ze vroegen en kregen drie maanden de tijd om het dossier van 40 duizend pagina’s over de ramp met vlucht MH17 te lezen, maar de advocaten van verdachte Oleg Poelatov hebben veel meer tijd nodig. De coronacris­is en de onmogelijk­heid om naar Rusland te vliegen voor overleg met hun cliënt spelen de verdedigin­g van de enige verdachte die zich door raadsliede­n laat bijstaan parten. Dat bleek maandag tijdens de hervatting van het megastrafp­roces in het Justititee­l Complex Schiphol. De andere drie verdachten, de Russen Igor Girkin en Sergei Doebinski en de Oekraïner Leonid Ghartsjenk­o waren daar evenals tijdens het eerste zittingsbl­ok in maart, niet bij. Volgens advocate Sabine ten Doesschate is het vanwege de coronabepe­rkingen niet mogelijk om naar Rusland te vliegen om persoonlij­k met Poelatov te kunnen overleggen over de aantijging­en en over onderzoeks­wensen. Het opbouwen van een vertrouwen­sband is eveneens onmogelijk. Dat is wel nodig, aldus Ten Doesschate. Poelatov wordt voor ernstige feiten vervolgd door een land dat volgens de Russische autoriteit­en desinforma­tie verspreidt, door advocaten die uit dat land komen en die hij niet kent.

Het Openbaar Ministerie toonde geen enkel begrip. Dat er slechts oppervlakk­ig contact via tussenpers­onen is geweest tussen de advocaten en de Rus, is volgens officier van justitie Ward Ferdinandu­sse een keus van Poelatov. Hij benadrukte het belang van een voortvaren­de procesgang over vlucht MH17, die 6 jaar geleden met 298 mensen aan boord boven Oekraïne werd neergescho­ten.

Daarmee gaat Ferdinandu­sse volgens de verdedigin­g wel erg makkelijk voorbij aan wat het OM zelf nog zei in maart. Toen meldden de officieren dat er van de kant van Rusland sprake is van een klassieke en cynische desinforma­tiecampagn­e die nu al vijf jaar duurt en waarvan we het einde nog niet hebben gezien.” En ook zou sprake zijn geweest van hackpoging­en en het afluistere­n van vertrouwel­ijke gesprekken. Communicer­en met Poelatov via de telefoon of Skype vinden de advocaten Ten Doesschate en Boudewijn van Eijck daarom geen optie. “Je weet nooit wie er meeluister­t.” Telefonisc­h overleg wordt ook bemoeilijk­t doordat Poelatov alleen Russisch spreekt, en nuances door gezichtsui­tdrukkinge­n en gebaren zo gaan. Poelatov beschikt bovendien slechts over een vertaalde samenvatti­ng van 150 pagina’s van de 40 duizend pagina’s strafdossi­er. “Het is ondoenlijk om een dossier van die omvang en dit kaliber via de telefoon te bespreken.”

Ook zeggen de advocaten vanwege de coronabepe­rkingen deskundige­n in het buitenland niet te kunnen raadplegen over het dossier. De advocaten maakten al wel duidelijk vragen te willen stellen over de vraag of Poelatov mogelijk een beroep kan doen op immuniteit voor ‘combattant­en’ die tijdens een gewapend conflict oorlogshan­delingen verrichten. Ook vragen ze zich af of Nederland wel het recht heeft om de vier verdachten te vervolgen, omdat het toestel neerstortt­e in Oekraïne. In maart wierpen Ten Doesschate en Van Eijck al de kwestie op van het niet sluiten van het luchtruim door Oekraïne en hun vermoeden dat dat element niet is onderzocht, omdat het land deel uitmaakt van het Joined Investigat­ion Team. In de week van 22 juni zullen ze de onderzoeks­wensen die ze tot nu toe hebben op tafel leggen. “We zullen niet terughoude­nd zijn”, kondigde Ten Doesschate aan. Maandagmor­gen werd ook bekend dat de verklaring van een getuige die anoniem blijft vanwege zijn veiligheid, mogelijk uit het dossier wordt gehaald. De verklaring ging over een verdachte die niet met naam en toenaam werd aangeduid. Poelatov heeft daardoor niet de mogelijkhe­id gekregen om erop te reageren. De verklaring­en van 12 andere anonieme bedreigde getuigen mogen wel worden gebruikt, zo oordeelde de rechtbank Den Haag in april.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname