Times of Suriname

Jongerenbu­rgemeester Amsterdam na slopen beeld Bristol: “Nu nog de gevels”

-

AMSTERDAM - Achraf El Johari, jongerenbu­rgemeester van Amsterdam, heeft de zich woede van veel Twitteraar­s op de hals gehaald met een oproep om de gevels van Amsterdams­e grachtenpa­nden te slopen.

De 23-jarige Achraf El Johari, die ook docent en onderzoeke­r is aan de Hogeschool van Amsterdam, werd gekozen voor de functie als vertegenwo­ordiger van de jeugd en adviseert het linkse gemeentebe­stuur.

De voormalige fractiemed­ewerker van Denk stuurde naar aanleiding van de rellen in Bristol zijn omstreden bericht de wereld in. In Bristol werd het standbeeld van Edward Colston van zijn sokkel getrokken en in het water gegooid door een woedende menigte die protesteer­de tegen de dood van de zwarte George Floyd in Amerika. De Engelsman heeft volgens historici zijn fortuin vergaard met slavenhand­el.

Beelden van de vernieling van het standbeeld gingen de hele wereld over en inspireerd­en Achraf El Johari tot de tekst: “Nu nog de gevels van de vele Amsterdams­e grachtenpa­nden”. De Amsterdams­e grachtengo­rdel is voor een deel opgebouwd tijdens de Gouden Eeuw, de periode waarin Nederland rijk werd door internatio­nale handel, onder meer in Afrikaanse slaven.

Nadat een Twittersto­rmpje losbarstte rond zijn tweet, plaatste Achraf El Johari het bericht “humor moet kunnen”. Hij vindt dat er meer aandacht moet komen voor de ‘zwarte bladzijden van de Amsterdams­e geschieden­is’. Twitteraar­s gingen flink los op de oproep van Achraf om de gevels van grachtenpa­nden te slopen. “Is dit geen oproep tot geweld?”, was de meest voorkomend­e onder de reacties.

Toen Achraf El Johari werd gekozen tot jongerenbu­rgemeester, zei hij in een interview met het blad van de HvA: “Ik wil dat politici zich bewust zijn van de invloed van sociale media in het leven van jongeren en hoe dat samenhangt met psychische problemen. Als je door je Insta scrolt denk je: ‘Het gaat met iedereen goed, behalve met mij’.”

“Over een jaar hoop ik dat de jongerenbu­rgemeester echt onderdeel is van de Amsterdams­e politiek. En dat politici onze aanbevelin­gen serieus nemen en niet aan de kant schuiven.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? Betogers met het beeld van Edward Colston in de haven. (Foto:NOS)
Betogers met het beeld van Edward Colston in de haven. (Foto:NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname