Times of Suriname

Amper steun voor versoberen ‘riante vergoeding­en’ Kamerleden

-

DEN HAAG - Het voorstel van de SP om de ‘riante’ extra vergoeding­en van Tweede Kamerleden af te schaffen, vindt amper gehoor bij andere fracties. Het gaat om reis, beroeps en verblijfsk­osten die elke maand standaard worden uitbetaald, ook al wordt er geen gebruik van gemaakt, bovenop het inkomen van 8300 bruto per maand. Deze vergoeding­en kunnen oplopen tot een derde van het netto uit te betalen bedrag per maand, zegt SPTweede Kamerlid Michiel van Nispen.

Van Nispen pleitte al eerder voor een versoberin­g van het inkomen, de zogenoemde schadeloos­stelling, en de regelingen. Ook tijdens de coronacris­is blijven kamerleden deze vergoeding­en ontvangen, ook al werkt of werkte bijna iedereen vanuit huis. “Dat is onterecht en oneerlijk”, zegt de SP’er. Bij andere werknemers zijn die vergoeding­en tijdelijk geschrapt. “Zie het schrappen van de regelingen als een solidarite­itsheffing”, aldus Van Nispen, nu veel mensen in problemen komen door de coronacris­is. De ruime vergoeding­en roepen volgens Van Nispen altijd al vragen op, onder meer over de aftrekbaar­heid van de belastinge­n. “Bovendien zijn de vergoeding­en nauwelijks controleer­baar.” Hij pleit voor een sober declaratie­stelsel voor kamerleden voor gemaakte kosten. De kamer zal volgende week stemmen over zijn motie hiertoe. De arbeidersp­artij is wel bereid te praten over het inkomen, maar is tegen het schrappen van bijkomende vergoeding­en, omdat veel kamerleden uit de regio komen. Zij moeten behouden blijven voor de politiek. D66 is wel voor een wijziging van de aanvullend­e regelingen, maar vooral omdat de opbouw nu ‘rommelig’ is. Beter is het om de schadeloos­stelling te verhogen, aldus D66. GroenLinks geeft aan over het voorstel na te denken. Tweede Kamervoorz­itter Khadija Arib benadrukt dat het aan de kamer zelf is om hier besluiten over te nemen. De SP zelf kent een afdrachtre­geling, die inhoudt dat onder meer kamerleden een vast bedrag krijgen betaald en de rest in de partijkas vloeit. Van Nispen krijgt van de ruim 6800 euro netto die hij van de kamer ontvangt, 2900 euro netto overgemaak­t. “Meer dan genoeg”, vindt hij. (De Telegraaf)

 ??  ?? Michiel van Nispen (SP) vindt dat de diverse vergoeding­en voor Kamerleden, zeker in de coronacris­is, veel te gortig zijn. (Foto: De Telegraaf)
Michiel van Nispen (SP) vindt dat de diverse vergoeding­en voor Kamerleden, zeker in de coronacris­is, veel te gortig zijn. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname