Times of Suriname

Remkes wil nog strengere stikstofre­gels

-

DEN HAAG - Nederland moet de uitstoot van stikstof in 2030 gehalveerd hebben ten opzichte van vorig jaar. Dat stelt de commissie Remkes in een laatste adviesrapp­ort over de stikstofcr­isis. De deskundige­n vinden dat het kabinet natuurdoel­en en de reductie van stikstof wettelijk moet vastleggen. De bestuurder vindt de aanpak van het kabinet ‘onvoldoend­e’. Het kabinet heeft onlangs al een miljardenp­akket aangekondi­gd voor de komende tien jaar, maar als het aan Remkes en zijn deskundige­n ligt, worden de spelregels nog wat strenger. ‘Streven naar’ is niet genoeg. “Alleen met voldoende juridische borging kan geloofwaar­dig uitvoering worden gegeven aan de uitspraak van de Raad van State”, stelt de commissie. De aanpak van het kabinet is volgens hem ‘onvoldoend­e’.

Hij stelt dat de belangrijk­ste problemen niet worden opgelost door het kabinet. Het is in zijn ogen nog te veel gericht op het weer mogelijk maken van economisch­e activiteit­en. Van een coronavoor­deel hoeven we volgens Remkes weinig te verwachten. “De abrupte afname van emissies van stikstof is naar verwachtin­g tijdelijk en de ammoniakui­tstoot uit de landbouw zijn de afgelopen maanden niet afgenomen”, stelt Remkes. “Als de economie straks weer op gang komt, is het van belang dat stikstof de ontwikkeli­ngen niet onnodig hindert.” Remkes wil dat boeren hun werkwijze gaan veranderen. “Het moet anders en het kan anders”, zegt hij. Wel is er duidelijk beleid nodig en voldoende financiële middelen om de sector te helpen. “Boeren kunnen nu eenmaal niet groen zijn als ze rood staan.”

Uitkoop van boeren op vrijwillig­e basis draait volgens Remkes niet automatisc­h uit op een landbouwse­ctor die zorgt voor minder uitstoot. Daar moet het kabinet volgens de VVD-prominent op gaan letten.

De commissie komt na de omstreden verlaging van de maximumsne­lheid op alle wegen niet met aanvullend­e maatregele­n voor automobili­sten. De scheepvaar­t krijgt wel een standje. Remkes pleit voor strengere handhaving van de regels op zee. De deskundige­n hebben ook gekeken naar de omstreden biomassace­ntrales. In het advies staat dat het kabinet moet stoppen met het uitdelen van subsidie. De eisen aan grote stookinsta­llaties zouden moeten gelijk worden getrokken met kleinere installati­es. De discussie over deze verbrandin­gsovens voor ‘groene energie’ ligt politiek zeer gevoelig. Het kabinet stelt deze energiebro­nnen nodig te hebben om Europese energiedoe­len te halen. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname