Times of Suriname

Rusland en Emiraten scharen zich achter Egyptisch vredesplan voor Libië

-

RUSLAND - Rusland heeft zich geschaard achter het vredesplan voor Libië dat zaterdag door Egypte werd gepresente­erd. In dat plan stelt Egypte een staakt-hetvuren en vredesgesp­rekken in Genève voor. Het moet leiden tot de ontmanteli­ng van milities, het vertrek van buitenland­se strijders en uiteindeli­jk tot verkiezing­en. Volgens Rusland is het “uitgebreid­e” idee een basis voor vredesonde­rhandeling­en in Libië, dat sinds de val van dictator Kadhafi in 2011 door oorlog wordt verscheurd. Gisteren lieten de Verenigde

Arabische Emiraten ook al weten het Egyptische voorstel te steunen.

Na jaren strijd zijn er nog twee grote machtsblok­ken in Libië over: de door de VN erkende regering van Fayez al-Sarraj en daartegeno­ver generaal Khalifa Haftar, die na de dood van Kadhafi vanuit ballingsch­ap terugkeerd­e naar Libië.

Hij is vanuit het oosten opgetrokke­n naar de hoofdstad Tripoli. Haftar krijgt steun van Rusland, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Frankrijk. De regering van

Sarraj wordt gesteund door Turkije, Qatar en Italië. Haftar veroverde vorig jaar een groot deel van het land, maar zijn opmars stokte bij Tripoli. En nu het regeringsl­eger de afgelopen maanden aanzienlij­k meer steun heeft gekregen vanuit Turkije, verliest de generaal in rap tempo terrein.

Die verliezen lijken hem ook ontvankeli­jk te hebben gemaakt voor vredesover­leg. Haftar stond zaterdag naast de Egyptische president Sisi in Caïro toen het vredesplan wereldkund­ig werd gemaakt. Het is alleen de vraag of de regering-Sarraj gezien de recente overwinnin­gen om de tafel wil met Haftar. Het regeringsl­eger heeft sinds vorige week het noordweste­n van het land weer grotendeel­s in handen.

De VN, die achter de regering-Sarraj staat, moedigt de pogingen van Egypte vrede te stichten in het land wel aan. Want de strijd om Tripoli, die nu al ruim een jaar duurt, “heeft bewezen dat elke oorlog onder Libiërs een verloren oorlog is”, aldus de VNmissie in het land.

(NOS)

 ??  ?? De Egyptische president Sisi (midden) en de Libische generaal Haftar (rechts) bij de aankondigi­ng van het vredesplan.
(Foto: NOS)
De Egyptische president Sisi (midden) en de Libische generaal Haftar (rechts) bij de aankondigi­ng van het vredesplan. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname